Srpske crkve u Beču privremeno zatvorene zbog koronavirusa

19.07.2020

Hram Svetog Save u 3. bečkom becirku i  hram Rođenja Presvete Bogorodice u 16. okrugu su zatvoreni do daljnjeg.

(c) Facebook @HramSvetogSaveBec

Srpska pravoslavna crkva u Beču pogođena je koronavirusom izjavio je u nedelju potparol  kriznog štaba grada Beča.

„U Beču smo registrovali novi koronavirus klaster, a on se tiče Srpske pravoslavne crkve“, saopštio je Krizni štab grada Beča. Do sada je sedam osoba pozitivno testirano na koronavirus, a reč je o četiri sveštenika i njihovim članovima porodice.

Reč je o dve crkve – Saborni hram Svetog Save u 3. bečkom becirku, koji je na Facebook stranici obavestio  sve vernike da će crkva biti zatvorena od 18. jula do 1. avgusta , kao i  hram Rođenja presvete Bogorodice u 16. bečkom okrugu. Krizni štab Beča saopštio je da su oba hrama zatvorena.

U toku je, kako je navedeno sistematsko testiranje osoba koje su imale kontakt sa zaraženima, među kojima su i sveštenici i vernici. Krizni štab je ukazao da je poznato da su osobe koje su aktivne u obe crkve imale međusobne kontakte.

Uprava Saborni hram Svetog Save je pozvala sve vernike koji su prisustvovali liturgijama 07. i 12. jula da se jave na broj 1450 i testiraju na COVID-19.

“Pozivamo sve vernike da se testiraju. Molimo Boga da ovaj krizni period što pre prođe”, navedeno je u saopštenju.

 

 

Hramovi u 3. i 16. bečkom okrugu biće u karantinu do svetog Ilije, a po potrebi i duže. Služiće se redovno samo u hramu  Vaskrsenja Hristovog u 2. okrugu, jer sveštenici tog hrama nisu inficirani. Svi vernici koji su planirali da dođu na službe u narednom periodu, u hram mogu ući isključivo sa maskama i moraju se starati o izbegavanju kontakta sa drugima.

Pričešćivanje vernika obavljaće se nakon otpusta, i tek nakon što su ostali vernici primili naforu i napustili hram.

Raspored bogosluženja biće istaknut na internetu i na vratima bečkih hramova. Vernici koji su imali zakazane obrede u 3. i u 16. okrugu – krštenja i venčanja, da iste otkažu ako je moguće, zbog opasnosti od širenja virusa. Ako nije moguće otkazati, da se jave upravi hrama u 2. okrugu radi dogovora oko obavljanja obreda u hramu 2. okrugu.

Hram Vaskrsenja Hristovog
Engerthstr. 158, 1020 Wien
Tel.:  01 2198320

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

 

Velika Gospojina: Veliki verski dan i praznik žena i dece

 

Beč: Održana velika litija „Ne damo svetinje“ (FOTO/VIDEO)

Beč: Gradi se novi centar svih religija u Beču – „Campus der Religionen“

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava