Nezaboravna ekskurzija: Prosvjetini đaci iz Beča u poseti Srbiji

04.05.2018

Trodnevna ekskurzija Prosvjetine „Škole srpskog jezika“ koja je trajala od 28. do 30. aprila uspešno je izvedena, a đaci su dobili priliku da posete istorijska mesta u Srbiji i uče srpski jezik u matičnoj državi. Ekskurzija je organizovana od strane tima Prosvjete - nastavnica Prosvjetine škole u saradnji sa Kreativnim klubom „Eduko“ iz Sremskih Karlovaca.

„Škola srpskog jezika“ je projekat SPKD „Prosvjeta“ iz Beča, koja već nekoliko godina nastoji da učenike srpskog porekla koji žive u Beču približi srpskoj kulturi i nauči ih srpskom jeziku.  Tim Prosvjete, na čelu sa predsednikom Srđanom Mijalkovićem se godinama zalaže da srpska deca, iako su rođena u Austriji, očuvaju svoje nasleđe i ne zaborave svoje poreklo. Škola je otvorena za sve zainteresovane učenike koji imaju od 6 do 14 godina i koji žele da nauče srpski jezik i ćirilicu.

Edukativna ekskurzija: Sombor, Sremske Karlovce i Novi Sad

Koliko god da na časovima srpske kulture i istorije đaci imaju priliku da nauče razne zanimljivosti, ništa se ne može uporediti sa upoznavanjem Srbije kada se i sami posete. Prosvjetini đaci su imali priliku da obiđu tri grada: Sombor, Sremske Karlovce i Novi Sad, da posete tri manastira na Fruškoj gori: Krušedol, Veliku Remetu i Jazak, kao i da učestvuju u mnogobrojnim radionicama.

U sklopu obilaska Novog Sada i Petrovaradinske tvrđave, đaci su posetili privatnu Osnovnu školu „Tvrđava“ gde su ih sačekali profesori i učenici novosadske škole koji su za bečke vršnjake pripremili poseban ogledni čas srpskog jezika. Bečkim učenicima se ovaj čas posebno dopao, jer su kako kažu, osim sticanja novih znanja, mogli da uoče razlike u učenju i izvođenju nastave u Srbiji i Austriji.

Učenici su napokon mogli da posete mesta o kojima su toliko slušali na časovima u Beču, i da na licu mesta čuju mnogo zanimljivih činjenica o piscima, slikarima i ostalim srpskim velikanima. Tako smo videli grad u kome je nastala čuvena pesma Laze Kostića o Lenki Dunđerski, manastir Krušedol u kom je takođe boravio neko vreme, ali i crkvu u Karlovcima u kojoj se nalaze slike poznatog srpskog slikara Paje Jovanovića, koji je jedan deo života proveo u Beču, što je đacima bilo posebno zanimljivo.

Da je srpsko gostoprimstvo nadaleko poznato potvrdili su i otac Stefan iz fruškogorskog manastira Velika Remeta, koji je za đake bečke škole organizovao ručak u manastiru, ali i Pravoslavno udruženje „Sveti Sava“ iz Novog Sada, čiji su članovi i veliki prijatelji Prosvjete iz Beča, vrlo srdačno ugostili đake i nastavnice.

Đaci su stalno bili u pratnji svojih nastavnica Vesne Špirić, Aleksandre Tanasković, Suzane Milovanović i Jovane Mitić koje su i osmislile sam program. Na putovanju je na đake pazila i doktorka Zorica Mijalković, dugogodišnji član Prosvjete iz Beča, a domaćin iz Karlovaca, inž. Draginja Kalinić se potrudila da boravak đaka bečke škole u Srbiji bude što prijatniji.

Škola srpskog jezika za decu koju uspešno sprovodi SPKD„Prosvjeta“ iz Beča  uvek prima nove učenike. Pitanja i prijave možete poslati na  office@prosvjeta.at .
Telefon za informacije  +431 798 41 0230 i  +43 699 19 41 80 61.

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava