Mundijal 2018 : Koja zemlja ima najviše navijača u Beču?

12.06.2018

Odbrojavanje do Mundijala je počelo, a euforija kod igrača ali i navijača je sve veća. Mundijal će se pratiti sa velikom pažnjom, a koja će zemlje učesnice imati najveći broj navijača u Beču, pokazalo je ispitivanje Magistratskog odeljenja 23.

Public Viewing am Donaukanal

Još samo malo ostalo je do početka najveće ovogodišnje sportske manifestacije na planeti. Mundijal ili  Svetsko prvenstvo u fudbalu počinje za dva dana u Rusiji, i u celom svetu se priča o tome. Mundijal će se pratiti sa velikom pažnjom, a koja će zemlje učesnice imati najveći broj navijača u Beču, pokazalo je ispitivanje Magistratskog odeljenja 23 (MA23) zaduženo za privredu, rad i statistiku.

Statističari su izračunali da ukupno 246.783 stanovnika Beča poseduje jedno od državljanstava 32 zemlje čije će se reprezentacije u Rusiji boriti za titulu prvaka sveta, a najveću podršku na Mundijalu 2018 imaće, reprezentacija Srbije.

Naime, u brojkama to zvuči ovako: u Beču trenutno živi 77.306 osoba sa srpskim državljanstvom, što reprezentaciju Srbije čini neprikosnovenom,  kada se radi o količini podrške koju će uživati u glavnom gradu Austrije. Brojka austrijskih državljana sa srpskim poreklom u Beču, nije naznačena, ali sigurno će i oni biti uz reprezentaciju Srbije na Mundijalu.

Inače, fudbaleri Srbije vratili su se na veliku scenu i posle osam godina pauze plasirali  na Svetsko prvenstvo, tako da će i slogan srpske reprezentacije “Jedan tim #SrcemSvim “ sigurno ispoštovati i navijači u Beču.

foto: (c) Fudbalski savez Srbije Twitter

Na drugoj poziciji ove liste je Nemačka sa 45.462 državljana u Beču, a slede Poljska sa 42.555 i Hrvatska sa 22.089, dok domaćin SP Rusija ima tamošnju podršku 15.593 svojih državljana. Protivnici Srbije u grupi E imaju daleko manju podršku iz Beča: švajcarskih državljana je samo 1.959, Brazilaca 1.146, a Kostarikanaca svega 49.

Najmanju podršku na Mundijalu iz Beču imaće reprezentacija Paname. U Beču živi samo 11 panamskih državljana, što bi ipak bilo dovoljno da se sastavi jedan reprezentativni tim bez rezervnih igrača.

Statističari nisu odoleli poređenju večitih rivala Ronalda i Lionela Mesija: u ovom slučaju Portugalac odnosi pobedu, jer ima podršku 1.411 svojih zemljaka naspram ravno 200 Argentinaca koji su nastanjeni u Beču.

Izvor: EuroComPr

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 
Reprezentacija Srbije na finalnim pripremama u Austriji

Ekskluzivni VIDEO sa priprema u Austriji

 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava