Putovanje avionom u budućnosti: Bez dodira kofera i lice putnika kao karta

13.08.2020

Neki aerodromi već razmatraju kako omogućiti putnicima sigurnije putovanje bez kontakata i mnogo pipanja unaokolo.

(c) pixaby

 

Avio-kompanije širom sveta razmišljaju o promeni poslovanja zbog pandemije korona virusa koje  će pružiti putnicima osećaj sigurnosti i zaštite od bolesti.

Neki aerodromi već razmatraju kako omogućiti putnicima sigurnije putovanje avionom bez kontakata, pa tako u Dalasu već testiraju predaju prtljaga bez osoblja, korišćenje toaleta i pranja ruku bez ikakvih dodira.

– Bez obzira na to kako će novo normalno da izgleda, sve više će se oslanjati na samouslugu – kaže upravnik aerodroma Dallas-Forth Worth International Airport (DFW) Sean Donohue za Rojters.

Aerodrom u saradnji sa avio-kompanijom American Airlines, kojoj je tu i sedište, testira samouslužnu predaju prtljaga, kao i nove tehnologije u toaletima koje isključuju fizički dodir uređaja, od dozera sapuna, preko vodokotlića i držača za papire za brisanje ruku. Senzori na tim uređajima bi trebalo da dojave i zaposlenima kada ih treba dopuniti.

– Najviše prigovora putnika prima se zbog korišćenja WC šolje – kaže Donohue.

Dalas isprobava tri tehnologije za predaju prtljaga. Ovaj aerodrom jedan je od najprometnijih na svetu, delom i zahvaljujući tome što ga je American Airlines odabrao za glavno prometno čvorište.

Prošle godine je uveo biometrijski sastav u kojem lice putnika služi kao karta za aerodrom za međunarodne letove, a sad razvija sličnu tehnologiju za dolazak putnika u saradnji sa američkom pograničnom policijom i carinom.

Delta Air Lines otvorio je prvi biometrijski terminal u Atlanti 2018.godine, a neke evropske i azijske avio-kompanije takođe su počele koristiti tehnologije koje se temelje na prepoznavanju lica. To je izazvalo zabrinutost zbog povrede privatnosti.

Aerodrom Dalas testira i nove tehnologije u području dezinfekcije uključujući ultraljubičasto zračenje koje uništava mikrobe pre nego što uđu u klima uređaje.

– Tehnologija je presudna jer može biti vrlo delotvorna – kaže Donohue, i dodaje da je važno i da putnici vide svojim očima šta se događa jer to uliva poverenje. DFW je u razvoje novih tehnologija uložio milione dolara.

Izvor: B92

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava