Bečke pijace: Dok se jedni raduju, drugi kukaju

29.03.2018

U Beču postoje 22 klasične pijace na kojima se prodaju uglavnom životne namirnice. Ima ih malih, koje služe uglavnom da zadovolje potrebe stanovnika iz okoline, pa sve do velikih koje privlače hiljade domaćih i stranih posetilaca. Na mnogim pijacama se mogu naći i ugostiteljski objekti koji posetiocima dobro dođu za kraći (ili duži) predah.

Naschmarkt © Schaub-Walzer / PID

Iako su i odeljenja za povrće i voće u bečkim supermarketima dobro snabdeveni, klasične pijace u pojedinim bečkim opštinama igraju i dalje važnu ulogu u snabdevanju stanovnika. One imaju i socijalnu funkciju. Jer je tamo atmosfera nekako porodična, ljudi se znaju među sobom i nije tako anonimno i bezlično. To čini manje pijace u Beču interesantnim.

Neke od pijaca, kao Našmarkt (Naschmarkt), beleže na hiljade posetilaca dnevno, dok neke druge jedva sastavljaju kraj s krajem, kao što je to slučaj sa pijacom Karmelitermarkt u 2. becirku.

Našmarkt sada i kao tematska pijaca

Bečka pijaca Našmarkt je najposećenija pijaca u glavnom gradu Austrije koja  je posle višegodišnje sanacije ponovo zasvetlela punim sjajem. A broj posetilaca, kako domaćih, tako i turista, ide i do 65.000 nedeljno. Od 120 štandova blizu 40 su ugostiteljski objekti.

A da bi pijaca bila još privlačnija, pijačna uprava planira uvođenje takozvanih tematskih meseci. Pivo i med, ali i čili i insekti – sve iz Beča. Te stvari će se nuditi prilikom prvog tematskog meseca na posebnom prostoru na Našmarktu od 5. do 7. aprila u vremenu od 08.00 do 18.00 časova. Dva puta dnevno nastupaće i muzičke grupe.

Do oktobra bi svaki mesec imao svoj poseban moto. Tako će, recimo,  maj biti u znaku Dana majke, dok bi u letnjim mesecima posebne ponude bile za decu. Na jesen bi jedna od tema trebalo da budu svetkovine povodom završetka žetvenih radova.

 

Karmelitermarkt  na rubu egzistencije

Sasvim je drugi slučaj sa pijacom Karmelitermarkt u 2. becirku. To je jedna od najstarijih bečkih pijaca koje su još u funkciji, a osnovana je zvanično 1891. godine. Ovde se mogu kupiti sveže namirnice, ali i svratiti u neki od ugostiteljskih objekata. Petkom i subotom dolaze seljaci iz okoline Beča sa svojim proizvodima. Ali, mnogi vlasnici štandova se žale  da posao slabo ide preko nedelje. Do subote ova pijaca je kao izumrla, žale se prodavci.

Razlozi leže s jedne strane u činjenici da, kako neki vlasnici štandova misle, odlazak na pijacu nije više tako privlačan kao nekada. U supermarketima možete naći uglavnom sve što vam je potrebno, a voće i povrće možete sami da proberete.

S druge strane problem su i nova pravila parkiranja oko pijace. Autom se više ne može doći do same pijace tako da kupci odlaze negde  drugde u kupovinu. Postoji tamo, doduše, i jedna podzemna garaža, ali ko će se, ruku na srce, spuštati u podzemnu garažu ako smo došli da samo na brzinu kupimo nekoliko neophodnih stvari.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava