“Dan tramvaja” u Beču: Zanimljiv program i besplatan prevoz

27.04.2019

U subotu, 11. maja 2019. godine u Beču se održava “Dan tramvaja”, a bečki gradski prevoznik “Wiener Linien” je posetiocima pripremio zanimljiv program i besplatan prevoz.

(c) Facebook @Wiener Linien

U glavnoj radionici Bečkih linija “Wiener Linien” (Hauptwerkstätte) u 11. bečkom okrugu se u subotu 11. maja 2019. godine održava manifestacija “Dan tramvaja” na kojem će bečki gradski prevoznik posetiocima omogućiti pogled iza kulisa.

Posebnu atrakciju ove manifestacije predstavlja to što će posetioci biti u mogućnosti da sednu iza volana i da sami upravljaju vozilima javnog prevoza. U pratnji profesionalnog instruktora posetioci će moći da “provozaju” bečki  metro, a u potpuno novom simulatoru doživeće vožnju tramvaja. Novi  bečki Flexity tramvaj takođe neće nedostajati.

Na uzbudljivoj izložbi možete saznati o budućim temama koje se odnose na bečki saobraćaj, kao što su razvoj metroa u Beču i slično, a zainteresovani će moći da se upoznaju i sa mogućnostima uspešne karijere i zaposlenja u Bečkim linijama.

Tokom obilaska glavne radionice i radionice za obuku, posetioci će moći da vide fascinantni pogled iza kulisa i upoznaju se sa manje poznatim stvarima vezanim za funkcionisanje i bezbednost saobraćajne mreže u Beču.

Osim u glavnoj radionici u 11. bečkom becirku , manifestacija Dan tramvaja održavaće se i u Muzeju saobraćaja  ( Verkehrsmuseum “Remise”) ,na adresi Ludwig-Koeßler-Platz, 1030 Wien,  gde je takođe zagarantovan zanimljiv program.

Naravno, kao i svake godine, biće pripremljena i izložba oldtajmera, tj. svih vozila koja su bila u službi gradskog prevoza. Mališanima će takođe biti ponuđen prikladan program, tako da će ovo biti događaj za celu porodicu.

Vienna Ring Tram: Bečka atrakcija žuti tramvaj

 

Besplatan ulaz i vozna karta

“Dan tramvaja” počinje u 14:00 časova u glavnoj radionici Simmering (Hauptwerkstätte Simmering) koja se nalazi u Simmeringer Hauptstraße 252. Ulaz je, kao i uvek, besplatan, a u subotu će se od 14 do 22 časa moći besplatno voziti svim sredstvima javnog prevoza sa posebnom kartom koja se može dobiti na svim info štandovima “Wiener Linien”, a možete je preuzeti i odštampati na  stranici Wiener Linien 
Detaljan program ove manifestacije možete pročitati u zvaničnoj brošuri manifestacije.

 

Saobraćaj u Beču- nekada i sada

Od tramvaja kojeg su vukli konji do niskopodnog tramvaja, od gradskog voza do podzemne železnice: Beč poseduje jedan od najmodernijih i najkorišćenijih sistema javnog saobraćaja u Evropi.

(c) Wiener linien

Sredinom 19. veka Beč je sa svojim predgrađima ukupno brojao 250.000 stanovnika. Saobraćaj se odvijao pomoću nosiljki i kočija – ili se jednostavno išlo pešice. Kada je 1857. godine doneta odluka da se uklone gradske zidine koje su opasavale gradsko jezgro, utrt je put jedinstvenom saobraćajnom rešenju. Ta odluka do današnjih dana ima nepromenjen uticaj na gradsku strukturu.

Namesto nepreglednih poljana oko venca gradskih zidina izgrađena je ulica Ringstrasse („kružna“ iliti „prstenasta“ ulica), zahvaljujući kojoj je monarhija sebi postavila spomenik koji je i danas nadaleko poznat.

Tramvaj osvaja Beč

1864. godine Skupština grada Beča je odobrila probni period za tramvaj koji su vukli konji.
4. oktobra 1865. godine konačno su počeli da saobraćaju prvi konjski tramvaji na deonici od Votivne crkve (Votivkirche) do Dornbaha (Dornbach). Među preduzećima koja su se bavila ovim poslom rasplamsala se velika borba. Takvo stanje, ali i razne druge okolnosti, dovele su na kraju do toga da je grad preuzeo upravljanje tramvajskim prevozom. Preuzimanjem od strane bečke opštine, započelo je veliko vreme bečkog tramvaja. Data je prednost elektrifikaciji i uveden je sistem obeležavanja linija brojevima i slovima koji i danas funkcioniše.
Tek sa uvođenjem električne eneregije kao pogonskog sredstva ostvaren je odlučujući prodor ka ekonomičnosti i preduzetničkoj sigurnosti.
Prva električna linija tramvaja u Beču, koja je počela da saobraća 28. januara 1897. godine, odgovara trasi kojom danas vozi linija 5. U godinama koje su sledile, mreža tramvaja koje su vukli konji brzo je elektrifikovana, tako da je poslednji bečki tramvaj na konjski pogon zamenjen elektičnim vozilom već 1903. godine.
Bečki tramvaj njegovi stanovnici s ljubavlju zovu „bim“, a taj naziv potiče od zvuka tramvajskog zvona.

Bečki metro: Nova metro linija U5 do 2023. godine

 

 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava