Nove Prosvjetine škole srpskog jezika širom Austrije

01.09.2022

Otvaranje škola se očekuju u Gracu, Salcburgu, Velsu, Tulnu, Viner Nojštatu, dve škole u Lincu, četiri u Tirolu (Insbruk, Kufštajn Vorgl i Vatens) i Foralbergu.

Foto: Prosvjeta Austrija

I ove godine veliki broj  dece i mladih u Austriji se raduje jer krajem septembra ponovo kreću sa radom Prosvjetine škole srpskog jezika. Sa njima se raduje i mnogo građana srpskog porekla, roditelji, bake i deke, porodice, jer to znači da njihova deca neće zaboraviti srpski jezik, da će naučiti ćirilicu, da će saznati sve što je važno iz srpske kulture, istorije, geografije. To je pravi i jedini put da se sačuva identitet, svoje poreklo i tradicija.

Time Prosvjetine dopunske škole ulaze u desetu godinu rada, koja je u znaku uspeha i napretka, jer osim postojećih, ove godine se ponovo otvaraju nove škole, širom Austrije!
Ove godine Prosvjeta slavi i jubilej, 120 godina od osnivanja, a bečka Prosvjeta se posebno raduje da novim školama i novim akcijama obeleži taj značajan jubilej.
Preko leta, tim Prosvjetinih škola na čelu sa osnivačem i rukovodiocem, prof. Srđanom Mijalkovićem vredno je radio na pripremama novih škola, a u saradnji sa našim crkvama i zainteresovanim udruženjima došlo se do gotovo dvocifrenog broja novih škola u Austriji.
Pripreme i dalje traju, a otvaranje škola se očekuju u Gracu, Salcburgu, Velsu, Tulnu, Viner Nojštatu, dve škole u Lincu, četiri u Tirolu (Insbruk, Kufštajn Vorgl i Vatens) i Foralbergu.

Sa radom nastavljaju i dosadašnje škole, pet škola u Beču, po jedna u Ensu, Štajeru, Gmundenu, Braunauu i Lincu. Ništa od ovoga ne bi bilo izvodljivo da Prosvjeta nije imala saradnju i podršku svojih partnera i prijatelja, pre svega Eparhije austrijsko-švajcarske , Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, ali i naših udruženja, Srpskog centra, Udruženja Srba u Austriji, Teslom i Vidovdanom iz Linca, Svetim Savom iz Graca, Mostom iz Salcburga, Bosiljkom iz Velsa, SPOJI iz Insbruka i mnogih drugih.

Prosvjeta poziva i druge zainteresovane pojedince i udruženja da bi se  formirale škole gde god je to potrebno.
Sa upisom u škole se kreće odmah, a zainteresovani se mogu informisati u našim crkvama, pomenutim udruženjima, ili direktno na office@prosvjeta.at formiranjem svih ovih škola zaokružiće se „Prosvjetina mreža srpskih dopunskih škola u Austriji“ i time ojačati decenijska borba Prosvjete za bolji status naše zajednice i priznavanje srpskog jezika u Austriji.

Prosvjeta organizuje i brojne radionice, kao i zanimljive ekskurzije u sklopu škole srpskog jezika. 

Više informacija na zvaničnom sajtu Prosvjeta AUSTRIJA

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava