Spomenik Stefanu Nemanji: Simbol srpskog napretka i pobede

25.01.2021

Spomenik Stefanu Nemanji biće svečano otkriven na Savskom trgu u Beogradu u sredu na Savindan 27. januara 2021. godine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je radove na Savskom trgu na kom će na Savindan 27. januara biti svečano otkrivanje spomenika velikom županu Stefanu Nemanji. Tim povodom izvršeno je i probno osvetljenje oko spomenika.
Predsednik tokom obilaska nije krio oduševljenje samim izgledom i detaljima na samom spomeniku. On je detaljno pregledao ilustracije na spomeniku koje prikazuju veličanstvene momente iz srpske istorije.

Nakon toga predsednik je na Instagram nalogu objavio fotografiju spomenika uz opis:

– Simbol srpskog napretka i pobede.

 

 

Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an

 

Ein Beitrag geteilt von Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

 

Spomenik Stefanu Nemanji, koji će biti svečano otkriven na Savskom trgu u Beogradu, i dalje prate brojna pitanja – o veličini spomenika, simbolici, izgledu postamenta, ceni, umetničkim i neumetničkim uticajima.

Džinovski spomenik podelio je javnost, dok saobraćajni inženjeri upozoravaju na potencijallni kolaps, jer zbog radova koji će trajati i posle svečanog otkrivanja, još dugo neće biti moguće skretanje iz Nemanjine u Savsku ulicu.

 

Radovi na Savskom trgu počeli su leta 2019. godine, da bi bilo najavljeno otvaranje za maj 2020. Zbog epidemije koronavirusa sve je odloženo najpre za Vidovdan 2020. kada je opet epidemija buknula. Avgusta prošle godine počeli su da stižu delovi spomenika i tada je otvaranje bilo najavljeno za novembar.

Usledilo je ipak, još jedno odlaganje i napokon 27. januara biće svečano otkriven. Predstavlja delo ruskog vajara i akademika Aleksandra Rukavišnjikova, a nalazi se na Savskom trgu u Beogradu, ispred stare Železničke stanice.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava