SRBIJA IZBORI 2023. – PRIJAVLjIVANjE ZA GLASANjE U INOSTRANSTVU

13.11.2023

Prijavljivanje za glasanje u inostranstvu na izborima u Srbiji 17. decembra 2023. godine

Foto: Ambasada Republike Srbije u Austriji

Na izborima mogu da glasaju svi punoletni državljani Republike Srbije, koji žive u inostranstvu, a imaju prebivalište u Republici Srbiji, kao i državljani Republike Srbije koji na dan glasanja turistički borave u inostranstvu, ako su prethodno blagovremeno podneli zahtev za glasanje u inostranstvu.

Državljani Republike Srbije sa biračkim pravom, mogu da podnesu zahtev za glasanje u inostranstvu u diplomatsko-konzularnom predstavništvu najkasnije pet dana pre zaključenja jedinstvenog biračkog spiska, odnosno do ponoći 25. novembra 2023. godine. Nakon navedenog vremena zahtevi neće moći da se procesuiraju.

Pre prijave obavezno proverite da li ste upisani u jedinstveni birački spisak. To možete učiniti elektronskim putem, unošenjem podatka o jedinstvenom matičnom broju građana i registarskom broju lične karte, odnosno pasoša, na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave – https://upit.birackispisak.gov.rs/.

Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak se može podneti i direktno preko portala eUprave ukoliko lice ima nalog na portalu eUprave i istom pristupa kvalifikovanim elektronskim sertifikatom ili putem mobilne aplikacije ConsentID.

a) Ukoliko je lice upisano u jedinstveni birački spisak (JBS) u Republici Srbiji podnosi samo Zahtev za upis u birački spisak podatka da će birač glasati u inostranstvu:

– zahtev za upis u birački spisak podatka da će birač glasati u inostranstvu. (Formular možete naći na internet sajtu Ambasade  link)

b) ukoliko lice nije upisano u jedinstveni birački spisak (JBS) u Republici Srbiji, podnesi dva zahteva:

– zahtev za upis u JBS u Republici Srbiji i
– zahtev za upis u birački spisak podatka da će birač glasati u inostranstvu. (Formulare možete naći na internet sajtu Ambasade  link)

Zahtev za upis u birački spisak podatka da će birač glasati u inostranstvu potrebno je podneti bez obzira da li su građani – birači ranije glasali u inostranstvu.

Pored zahteva, potrebno je priložiti i važeći pasoš ili ličnu kartu Republike Srbije. Zahtev mora biti popunjen čitko. Podaci moraju biti ispravni. Pogrešno uneti podaci mogu biti osnov za donošenje rešenja o odbijanju zahteva.

Popunjen i potpisan zahtev, uz kopiju važećeg ličnog dokumenta Republike Srbije (prve strane pasoša ili obe strane lične karte, ukoliko je lična karta sa čipom poželjno je priložiti kopiju lične karte) može se dostaviti na sledeći način:

– lično u prostorijama Konzularnog odeljenja Ambasade Republike Srbije u Beču, svakog radnog dana od 08:30 do 13:00 časova, a sredom od 08:30 do 13:00 i od 15:00 do 18:00 časova;

– elektronski putem mejla: izbori.bec@mfa.rs

– poštom na adresu: Botschaft der Republik Serbien, Konsularabteilung, Gumpendorferstraße 83-85, 3. Stock, A-1060 Wien;

– faksom na broj: 01/544 75 96

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava