Izbori u Srbiji 2020: Dijaspora i glasanje u inostranstvu

13.05.2020

Na zvaničnoj internet stranici Ambasade Republike Srbije u Austriji, objavljene su detaljne informacije i  uputstva za glasanje na  predstojećim izborima u Srbiji. 

(c) shutterstock

Saopštenje Ambasade Republike Srbije u Austriji:

Obaveštavamo da je Predsednik Republike Srbije 10. maja 2020. godine doneo Odluku o izmeni Odluke o raspisivanju izbora za narodne poslanike, kojom je kao datum održavanja izbora određen 21. jun 2020. godine.

Republička izborna komisija (RIK), kao organ koji sprovodi postupak izbora za narodne poslanike Narodne skupštine, donela 11. maja rešenje o nastavku izbornih radnji. Takođe, RIK je donela Rokovnik za vršenje izbornih radnji prema kojem je utvrđeno da se zahtevi državljana R. Srbije za glasanje u inostranstvu primaju najkasnije do 30. maja 2020. godine (do ponoći, lokalno vreme u Srbiji).

Na izborima mogu da glasaju svi punoletni državljani Republike Srbije, koji žive u inostranstvu, a imaju prebivalište u Republici Srbiji, kao i državljani Republike Srbije koji na dan glasanja turistički borave u inostranstvu, ako su prethodno blagovremeno podneli zahtev za glasanje u inostranstvu.

Molimo da pre prijave obavezno proverite da li ste upisani u jedinstveni birački spisak.

To možete učiniti na osnovu jedinstvenog matičnog broja (JMBG) preko sajta Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, odnosno preko sledećeg linka UPIT U JEDINSTVENI BIRAČKI SPISAK

Ukoliko niste upisani u birački spisak, ovde možete preuzeti Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak u Republici Srbiji.

Ukoliko ste već upisani u Jedinstveni birački spisak, ovde možete preuzeti Zahtev za upis u birački spisak podatka da će birač glasati u inostranstvu.

Pored zahteva, potrebno je priložiti i važeći pasoš ili ličnu kartu Republike Srbije. Zahtev mora biti popunjen čitko. Podaci moraju biti ispravni. Pogrešno uneti podaci mogu biti osnov za donošenje rešenja o odbijanju zahteva.

Popunjen i potpisan zahtev, uz kopiju važećeg ličnog dokumenta Republike Srbije (pasoša ili lične karte) može se dostaviti na sledeći način:

– lično u prostorijama Konzularnog odeljenja Ambasade Republike Srbije u Beču, svakog radnog dana od 09:00-15:30 časova, a sredom od 09:00 do 18.00 časova;

– elektronskim putem mejla izbori.bec2020@mfa.rs

– poštom na adresu: Botschaft der Republik Serbien, Konsularabteilung, Gumpendorferstraße 83-85, A-1060 Wien;

– faksom na broj: 01/ 544 75 95

Zahtev za glasanje u inostranstvu može se podneti preko diplomatsko-konzularnog predstavništva najkasnije do ponoći 30.05.2020. godine.

Zvanična internet stranica Ambasade Republike Srbije u Beču

Prvobitno, izbori u Srbiji  su bili planirani za 5. mart 2020., ali su odloženi zbog pandemije korona virusa. Na izborima mogu da glasaju svi punoletni državljani Republike Srbije.

 

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

 

Dijaspora i Vlada Republike Srbije: Konferencija „Talenti na okupu 2.0“

Sretenje u Beču: Svečanost povodom Dana državnosti Srbije

Knjiga “Učimo ćirilicu” redakcije dnevnog lista “Vesti”

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava