Stanovništvo Austrije: Udeo stranaca 16,7% u ukupnom broju stanovnika

10.03.2020

Broj stanovnika u Austriji se stalno povećava, a najviše u Beču. Preko 1,9 miliona ljudi živi u glavnom gradu Austrije, a gotovo 9 miliona širom zemlje.

(c) pixabay

Broj stanovnika u Austriji povećao se za 0,5 procenata ili plus 43.825 ljudi, što u finalnoj brojci znači da u Austriji živi 8.902.600. Najveći rast zabeležen je u Beču i Vorarlbergu, dok se u Koruškoj broj stanovnika smanjio. Po podacima Stastik Austria, u Beču je broj stanovnika povećan za 0,8 odsto tj. 1.911.728 ljudi.

 

Manje stanovnika u 26 okruga

Povećanje broja stanovnika zabeleženo je u 68 austrijskih okruga, a pad je zabeležen u 26 okruga. Minus je zastupljen u Valdfiertelu (Waldviertel), u celoj Gornjoj Štajerskoj i susednom  Lungauu (Salzburg), kao i u Koruškoj, s izuzetkom u dva grada Villach-u i Klagenfurt-u.  Pored toga, stanovništvo se smanjilo i u Gussingu, Oberpullendorfu, Voitsbergu i jugoistočnoj Štajerskoj, u okruzima Lilienfeld und Waidhofen an der Ybbs , kao i okruzima Steyr i Innsbruck.

 

Stranci u Austriji čine 16,7 odsto  stanovništva

Broj stranaca koji žive u Austriji  takođe se povećao za 3,3 procenta, a njihov udeo u ukupnom stanovništvu iznosi 16,7 procenata, što znači da je početkom godine registrovano 1.487.020 stranih državljana (plus 48.097 ljudi). Porast broja stranaca je posebno veliki među rumunskim državljanima i to sa 10.777  na 123.461 osoba. To je Rumune pozicioniralo na drugo mesto  stranih dražavljana   u Austriji, posle Nemaca (200.059 ljudi). Na trećem mestu su građani Srbije (122.364 osoba) i Turske (117.640 osoba).

Po novoj statistici broj Avganistanaca se smanjio, a supratno tome, Mađara je više za 5,9 procenata i  Italijana za 5,2 odsto.

 

Metropola koja raste

Beč se već godinama ubraja u gradove sa najvišim kvalitetom života, gde se uzimaju u obzir indikatori iz oblasti stabilnosti, zdravstva, kulture, zaštite okoline, obrazovanja, i infrastrukture pa nije čudo zašto se mnogi iz inostranstva odlučuju da se nasele baš u glavnom gradu Austrije.

Procena stručnjaka kaže da će austrijska prestonica do 2027. godine imati  dva miliona stanovnika. Uspešni gradovi su oni koji rastu, a Beč se u poslednjih pola veka, od jednog od demografski najstarijih gradova na svetu, razvio u mladu metropolu u srcu Europe.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava