Beč će 2027. godine postati grad sa 2 miliona stanovnika

12.05.2019

Prognoza demografskih kretanja kaže da će Beč 2027. godine imati 2 miliona stanovnika, a 2036. premašiti rekordan broj koji je zabeležen davne 1910. godine.

(c)pixabay.com

Bečki gradski biro za statistiku, magistratsko odeljenje MA 23, svake četiri do pet godina sastavlja prognozu demografskih kretanja za narednih 30 godina, kako bi gradska uprava pravovremeno mogla reagovati na izazove koje porast ili smanjenje broja stanovništva donosi sa sobom, bilo da je reč o infrastrukturnim, socijalnim ili političkim merama.

Poslednja statistika pretpostavlja se da će austrijska prestonica do 2027. godine imati  dva miliona stanovnika. Uspešni gradovi su oni koji rastu, a on se u poslednjih pola veka od jednog od demografski najstarijih gradova na svetu, razvio u mladu metropolu u srcu Europe.

Stručnjaci ipak smatraju da će posle velikog demografskog rasta koji se dogodio na prelazu između 20. na 21. veka, rast broja stanovnika u Beču u budućnosti biti umeren.

Beč je u poslednjih 15 godina zabeležio porast broja stanovnika od oko 340.000. Dva miliona Bečlija će prema predviđanjima postojati  2027. godine, a rekordan broj od 2.083.630 stanovnika, iz 1910. godine, nadmašiće se 2036. godine.

Kada je reč o migraciji stanovništva, ona je u austrijskoj prestonici od 2016. godine u blagom opadanju. Prema rezultatima “Monitora integracije i raznolikosti” grada Beča iz 2014. godine , čak 49 odsto Bečlija je imalo strano poreklo.

(c) pixabay.com

 Što se nataliteta tiče, izgledan je nastavak takozvanog babybooma. Beč je poslednjih decenija postao mlađi, ali u budućnosti će, posebno zbog produženja životnog veka stanovnika, opet postepeno stareti.

Pročitajte i naš tekst: Veći finansijski troškovi za negu starijih i obolelih osoba 

Da li ste znali?
– da je 1700. godine Beč imao samo 80.000 stanovnika.
– da 1900. godine jednoj trećini Bečlija, maternji jezik, nije bio nemački.
– da je davne 1910. godine imao 2.083.630  stanovnika (najveći broj koji je ikada imao)

 

 Šta bi bilo kad bi stranci napustili grad

Dokumentarni film „ Grad bez emigracije“ (2013), Münire Inam, novinarke austrijske državne televizije ORF , govori o haotičnom scenariju koji bi nastao u Beču ukoliko bi ga napustile sve pridošlice i stranci. Posledice takvog scenarija su veoma jasno prikazane u filmu, a  grad je postao prazan, sa napuštenim kućama, starijim stanovništvom i deficitom radne snage na svim poslovima, od taksi firmi do zdravstvenih ustanova.

Reportaža o filmu „Beč – Grad bez emigracije“ (2013) u emisija Dijaspora uživo

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Beč po 10 put grad sa najboljim kvalitetom života na svetu

Austrijski glavni grad je 2019. godine po deseti put za redom proglašen kao grad sa najboljim kvalitetom života na svetu i to na osnovu ispitivanja stranih državljana koji žive i rade u svetskim metropolama.

Beč po 10 put grad sa najboljim kvalitetom života na svetu

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava