Zaposleni u Austriji: Novi zakon za jedan neradni dan koji se izabere kao „lični praznik“

08.03.2019

Zaposleni u Austriji će po novom zakonu moći da odaberu „lični praznik“ jednom u godini. O čemu se zapravo radi pročitajte detaljnije u našem tekstu.

Veliki petak pred katolički Uskrs je do sada bio neradni dan samo za neke verske grupe kao što su protestanti,  starokatolici i metodisti. Jedan zaposleni u Austriji, koji je za sebe rekao da nije vernik, podneo je tužbu Evropskom sudu zbog diskriminacije, jer, za razliku od, recimo, protestanata on nema pravo na dodatak zbog rada na praznik.

I zaista. Evropski sud je presudio da je ova stara praksa zaista diskriminirajuća i naložio austrijskoj vladi da što pre donese nove propise po tom pitanju. Vlada je brzo reagovala i već postoji nacrt novog zakona u kojem će se desiti promena za zaposlene u Austriji i koji bi ovih dana trebalo da se usvoji u Parlamentu.

Vlada je odlučila da se se taj praznik potpuno ukine, pa i za pripadnike onih verskih zajednica za koje je taj dan važio kao neradni dan.

Novim propisima se ostavlja svakom zaposlenom, i onom koji nije vernik,  da sam odabere jedan dan u godini za svoj „lični praznik“, s tim što se taj dan odbija od ukupnog broja dana godišnjeg odmora. Novina je da, ako zaposleni u Austriji svom poslodavcu najavi najmanje tri meseca ranije u pismenoj formi da će određeni dan koristiti za svoje lične, pre svega verske potrebe, onda poslodavac mora da mu odobri taj dan, bez obzira da li će poslovi u firmi zahtevati da on baš i tog dana radi.

Poslodavac može, ukoliko nema dovoljno personala, da zamoli tog radnika da ipak radi navedenog dana. Zaposleni u Austriji imaju dve mogućnosti: da bez ikakvih posledica odbije taj zahtev i ne radi tog dana, ili da se ipak pojavi na poslu. U drugom slučaju se računa da on radi na praznik i  ima pravo na dodatak od 100%, a taj dan se ne računa u godišnji odmor. Ali, zato, za tu godinu nema više pravo da traži novi dan za taj „lični praznik“.

Za ovu godinu je predviđen izuzetak, što se tiče roka, pa pošto je Veliki petak 19. aprila zahtevi za taj specifični slobodan dan treba da se podnesu što ranije, ali najkasnije do 5. aprila.

Ovu mogućnost moći će, naravno, da koriste i pripadnici drugih veroispovesti, pa će tako muslimani moći da traže slobodan dan za, recimo, bajram, a pravoslavci za pravoslavni Veliki petak, Božić ili slavu.

Zakon bi trebalo da stupi na snagu krajem marta.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava