Vagus nerv: Novi strujni impuls koji ublažava bol

26.05.2020

Vagus nerv se već godinama istražuje i način kako se može, specijalnim elektrodama, efikasno i istovremeno pažljivo stimulisati.

Foto © TU Wien

Stručnjaci sa Tehničkog i Medicinskog fakulteta u Beču istraživali su kako se Vagus nerv u uhu najbolje može stimulisati u cilju ublažavanja hroničnih bolova. Na kompjuteru je napravljen 3D-model da bi se izračunala optimalna stimulacija sa iglicama-elektrodama. Rezultati su testirani na pacijentima. Konačno se došlo do novog signala koji Vagus nerv u uhu veoma dobro stimuliše.

Vagus nerv ima važnu ulogu za funkcionisanje našeg organizma. On se sastoji od različitih vlakana a neka od njih dopiru i do unutrašnjih organa. Takođe ovaj nerv može se naći i u uhu. On ima veliki značaj za različite funkcije organizma, između ostalog za osećaj bola. Zbog toga se već godinama istražuje kako se Vagus nerv može specijalnim elektrodama efikasno i istovremeno pažljivo stimulisati.

 

Sitne elektrode direktno u uho

Tim profesora Eugenijusa Kaniusasa sproveo je nekoliko studija u kojima su tretirani hronični bolovi ili smetnje krvotoka sa električnom stimulacijom Vagus nerva u uhu. Tom prilikom se male elektrode ubadaju direktno u uho i kontrolisano odašilju strujni impulsi uz pomoć mobilnog aparata koji se nosi na vratu.

Foto © TU Wien

 

Veliki izazov predstavlja postavljanje elektroda na pravo mesto. „Ne smeju se pogoditi krvni sudovi, a elektrode se moraju postaviti na tačno određenom razmaku od nerva“, objašnjava Kaniusas. Ukoliko je elektroda previše udaljena, ne može dovoljno da stimuliše nerv. Ukoliko je previše blizu, signal je mnogo jak. U tom slučaju nerv može da bude blokiran i tokom vremena „umoran“ i da prestane da šalje signale do mozga.

Do sada se pozicioniranje elektroda radilo prema iskustvu. Sada je po prvi put istraženo kako protiču nervna vlakna i krvni sudovi u uhu i na kompjuteru napravljen 3D-model.

„To nam olakšava da pronađemo pravo mesto za postavljanje elektroda za stimulaciju. Takođe na osnovu 3D-modela može se izračunati koji električni signal treba koristiti, koju jačinu i koliko dugo vremenski. Kompjuterskom simulacijom se pokazalo da trofazni signal može posebno da pomogne osobama sa hroničnim bolovima. Pre svega kod ljudi sa hroničnim bolovima kod kojih ni lekovi više ne pomažu, stimulacija Vagus nerva je spasonosna“, objašnjava Kaniusas.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

 

Terapija Exoskelet u Beču olakšava ponovno samostalno hodanje (VIDEO)

 

Vakcine trebaju da se nadoknade posle Korona krize

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava