Terapija Exoskelet u Beču olakšava ponovno samostalno hodanje (VIDEO)

14.12.2019

Terapija Exoskelet koja je sprovodi u bečkoj bolnici Privatklinik Döbling je pilot projkat i ima za cilj je da se uz korišćenje najnovije tehnologije olakša ponovno samostalno hodanje kod pacienata koji teško hodaju zbog problema sa kičmom ili zglobovima.

(c) tech2people.at

U bolnici Privatklinik Döbling u Beču je pre godini dana otvoreno odeljenje za pomoć pacijentima koji su ili paralizovana ili teško hodaju zbog problema sa kičmom ili zglobovima. Cilj je da se uz korišćenje najnovije tehnologije ovim licima olakša ponovno samostalno hodanje.

Zahvaljujući terapiji Exoskeleton lica sa ograničenim mogućnostima hodanja mogu ambulantno i uz pomoć  fizioterapeuta da, baš u bukvalnom smislu te reči, opet stanu na svoje noge. Trenirajući sa pomagalom koji nazivaju  „spoljni ogrtač“ mogu da ojačaju svoje mišiće i kosti.

Reč je o jednoj vrsti robota, spoljnog skeleta sa senzorima, mnogima poznat i iz filma „Iron Man“ („Čovek od željeza“), koji može da se nosi ispod ili preko odeće. Ovo najsavremenije medicinsko pomagalo napravljeno je u cilju vraćanja funkcionalnosti donjih ekstremiteta kod pacijenata koji su delomično ili u potpunosti izgubili mogućnost kretanja usled brojnih bolesti_

-moždanog udara
-cerebralne paralize
-multiple skleroze
-Parkinsonove bolesti
– traumatske ozlede mozga

-degenerativnog oboljenja zglobova donjih ekstremiteta
-mišićne atrofije

 

Uređaj sa kojim se sprovodi terapija sastoji se od egzoskeletonskog robota, a rad sa pacijentom se sprovodi na zabavan i interaktivan način, kroz video igre, tako da podstiče pacijenta da određenu vrstu pokreta napravi više puta, što pospešuje njegov oporavak.

Važno je napomenuti da ovaj uređaj i terapija podstiču i razvoj moždanih signala potrebnih za podsticaj poboljšanja brojnih pokreta. Kod osoba koje se oporavljaju od šloga, veoma je važno da dobijaju signal u mozgu, ali istovremeno i da šalju drugi, povratni signal iz mozga do ekstremiteta, što se postiže upravo radom iz pomoć ove terapije.

Iako se primarno preporučuje neurološkim pacijentima, najnovije studije pokazuju odlične rezultate terapije i kod ortopedskih pacijenata.

Terapija se plaća privatno, a da bi se i ljudima sa nižim primanjima omogućilo da primenjuju ovu terapiju pokrenuta je inicijativa za prikupljanje novčanih sredstava kako bi se cena po jednoj terapiji smanjila sa 200 evra na 90 evra. Austrijsko Ministarstvo za nauku je već priložilo 60.000 evra, kao donaciju za ovu terapiju, a i drugi prilozi su dobrodošli.

 

NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

Nova terapija u Beču protiv bolova u vratu, leđima ili krstima

Hitna pomoć: Važan apel za sve građane Beča koji slikaju telefonima

Virtuelnom terapijom protiv realnih strahova i fobija

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava