Sveti Nikola, najveća porodična slava u Srbiji i dijaspori!

19.12.2023

U tradiciji srpskog naroda postoji oko 80 slava, tačnije krsnih imena, koja se proslavljaju kao krsne slave. Skoro polovina pravoslavnih Srba slavi Svetog Nikolu Čudotvorca - Nikoljdan.

Sveti Nikola

Sveti Nikola, čudotvorac, zaštitinik siromašnih i moreplovaca, dece i studenata, jedan je od najvoljenijih hrišćanskih svetaca i to ne samo kod pravoslavnih naroda. Katolici ovog sveca slave 6. decembra (Nikolo), a kod pravoslavnih se radi o slavi koju 19. decembra svake godine obeležava veliki broj porodica i koja je najveća slavu u srpskom narodu.

Sveti Nikola je vaseljenski svetac, što znači da ga podjednako poštuje i zapadni i istočni svet. Njemu su posvećeni brojni hramovi u Grčkoj, Bugarskoj i Rusiji,  a velika pažnja mu se pridaje i u Britaniji, Italiji, Nemačkoj, Španiji i drugim zemljama. Rođen u maloazijskom gradu Patara, luci na mediteranskoj obali današnje Turske, Sveti Nikola je živeo u 4. veku, mnogo pre podele Crkve na pravoslavnu i katoličku, 1054. godine.

Bogati Grci, Teofan i Nona su sina Nikolu dobili u vreme vladavine rimskog cara Valerijana (253. – 260. godine), u veoma nestabilnom okruženju. Pošto su mu roditelji umrli u velikoj epidemiji, Nikola je nasleđeno bogatstvo razdelio siromasima. U želji da ostane anoniman, novac ljudima nije davao u ruke, već im ga je stavljao u džep, kako bi se iznenadili kada ga nađu. Na osnovu njegovih brojnih dobročinstava verovatno je nastala i legenda o Santa Klausu, odnosno Deda Mrazu, koji uoči Božića deci ostavlja poklone u čarapi. Današnji Deda-Mraz kao navodna kopija Svetog Nikole nema veze sa tim svecem, ali mu se deca svejedno raduju (a još više slatkišima u čarapama).

Prema predanju, vođen čudesnim glasom krenuo je u narod da širi veru, pravdu i milosrđe. Već je svojom pojavom donosio utehu, mir i dobru volju među ljude. Umro je 19. decembra 345. godine, a njegove mošti su krajem 11. veka prenesene  iz Saborne crkve Mirlikijske mitropolije u manastir svetog Jovana Preteče u Bariju. Osim  19. (odnosno 6. decembra) , kada se Sv. Nikola slavi na osnovu dana smrti ovog izuzetnog hrišćanina, Nikoljdan se obeležava  i 22. ( 9.) maja, u znak sećanja na prenošenje njegovih moštiju u Bari.

Zašto je Sv. Nikola toliko omiljen kod Srba i koje su najproširenije slave posle njega?

Verski analitičari razloge za veliku omiljenosti Svetog Nikole u srpskom narodu vide u sledećim činjenicama:

Sveti Nikola Čudotvorac se svojim životom nametnuo kao simbol hrišćanskih vrednosti i zbog toga ne čudi što ga kao kućnog patrona slavi gotovo polovina Srba

– više od 600 crkava i manastira u Srbiji nosi njegovo ime, tako da je zapravo ovozemaljski svetac

– 19. dezembar pada u vreme posta, a za postan ručak je svaka kuća imala brašno za hleb, kupus,  krompir i rakiju, tako da je mogla da dočeka rodbinu i prijatelje

– budući da je Srbija nekada bila zemlja seljaka, zimsko doba je generalno bilo pogodno za slavlja i okupljanja, jer nije bilo radova u polju

DA LI STE ZNALI?

– Sveti Nikola je takozvana krovna, manastirska slava Srpske patrijaršije.

– Svetog Nikolu su već za života smatrali svecem. Prema verovanju on može da izleči svaku boljku.

– Prema predanju, smatra se da je Sveti Nikola povratio vid Stefanu Dečanskom, te je s toga ovaj srpski kralj crkvi u Bariju poklonio ikonu ovog svetitelja na kojoj se zasniva današnja predstava ovog sveca prihvaćena u celom svetu. Po predanju, na tu ikonu verno je prenet svečev lik nacrtan na saboru u Nikeji, te se ova srpska ikona smatrana čudotvornom. Čak i danas stoji iznad velike časne trapeze koja pokriva grob svetog Nikole, a načinjena je od srebra koje je poklonio kralj Milutin.

– Knez Miloš Obrenović je slavio Svetog Nikolu po svim narodnim običajima, a dok je počeinjala slava, pucali su topovi i zvonila crkvena zvona.

– Nikola je najpopularnije muško ime za dečake u Srbiji, pa mnogi muškarci u Srbiji na dan svetog Nikole slave svoj imendan. Kao i mnoge Nikoline.

– Na Nikoljdan bi trebalo posaditi pšenicu, da bi izrasla do božića

Nezavisno od razloga, slava Sveti Nikola se prenosi s kolena na koleno i nastavlja već generacijama, Nikoljdan se  i dalje slavi 19. decembra i kod Srba spada u slavu sa najvećim brojem svečara. Ne kaže se bez razloga Pola Srbije slavi, a druga polovina ide u goste! Ista situacija je i u dijaspori!

 

Tropar posvećen svetitelju Nikoli

Tropar je kratka crkvena pesma koja odražava suštinu praznika koji se slavi taj dan, a malo vernika zna kako glasi tropar Svetom Nikoli. On se peva tokom bogosluženja tog dana, ali i prilikom rezanja slavskog kolača. 

Preveden na srpski jezik, tropar Svetom Nikoli glasi ovako:

Pravilo vere, i obrazac krotosti, učitelja uzdržanja pokaza te stadu tvome istina stvari. Toga radi stekao si smirenjem visinu, siromaštvom bogastvo, oče arhijereju Nikolaje, moli Hrista Boga, da se spasu duše naše.”

 

 

Najčešće slave u srpskom narodu

Ovako otprilike izgleda lista srpskih slava koje slavi najveći broj pravoslavnih Srba u zemlji i rasejanju. Na prvom mestu je Sv. Nikola, zatim dolazi Sveti Georgije ili Đurđevdan 6. maja, a na trećem mestu je Sv. Arhangel Mihajlo ili Aranđelovdan 21. novembra. Od četvrog do desetog mesta su Sv. Jovan (Jovanjdan) 20. januara, Sv. Dimitrije (Mitrovdan) 8. novembra, Sv. Petka 27. oktobra, Sv. Luka 31. oktobra, Sv. Trifun 14. februara, Sv. Kozma i Damjan 14. novembra i Sv. Andrej, 13. decembra

Srpska krsna slava, praznik porodice posvećen svetitelju, koja je nastala u srednjem veku, 2014. godine je zvanično uvedena u reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva organizacije UNESCO, što je predstavljalo prvo pojavljivanje Srbije na ovom popisu.

 

NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

 

Svečanosti u Beču povodom 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne Crkve

Božićni post za pravoslavne hrišćane traje do 7. januara

Crkva u Insbruku: Pravoslavni Srbi dobili novi velelepni hram na poklon

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava