Svetosavski bal u Beču: Interesovanje za ovogodišnji bal nadmašuje prethodne godine

21.01.2019

Polako se približava dan održavanja Svetosavskog bala, jedne od najlepših kulturnih manifestacija za srpsku zajednicu u Beču. Pripreme su ušle u finalnu fazu, a nešto više o tome za naš portal ispričaće nam Milorad Mateović i Vesna Dimitijević.

Do  Svetosavskog bala u austrijskoj prestonici, najvažnijoj i najelitnijoj manifestaciji  za Srbe u Beču, deli nas još samo nekoliko dana. Kako smo saznali od organizatora, finalne pripreme su završene, a ulaznice za bal su rasprodate.

Spoj tradicije i kulture, ali i zabave uz vrhunske umetnike doprineli su ogromnom interesovanju za predstojeći bal 24. januara 2019. godine, tako da su ulaznice, kao nijedne godine do sada, rasprodate u rekordnom vremenu.

Predsednik Srpskog centra, Milorad Mateović, organizator bala, kaže da je ova prestižna manifestacija na kojoj se očekuje oko 700 gostiju, deo čuvene bečke balske sezone i važan trag srpske kulture u austrijskoj prestonici.

„Spoj raskoša, elegancije i najboljih umetnika sasvim sigurno će ispisati najlepšu priču 24. januara 2019. godine o Svetosavskom balu, koji će biti održan u Park Hotelu Šenbrun“, najavljuje organizator.

„Trudimo se da program bala može da zadovolji najrazličitije interese i želje, a istovremeno da održi svoj nivo prestižne kulturne manifestacije. I mi kao organizatori sazrevamo i svake godine idemo korak dalje i tako će biti i ovog puta“, kaže Mateović.

Milorad Mateović, predsednik Srpskog centra i organizator bala

„Ove godine će gosti Svetosavskog bala biti prezadovoljni. Imena govore sama. Maestro Vojkan Borisavljević rukovodiće orkestrom Ministarstva odbrane Republike Srbije – “Stanislav Binički”, a široka lepeza muzičkih imena od Željka Samardžića, Tijane Dapčević, Gordane Lazarević, Nikole Rokvića, Danice Krstić kao i operske pevače Ivu Mrvoš Anokić i Ranka Jovića, učiniće balsku noć nezaboravnom“, zadovoljno objašnjava Mateović.

“Svake godine na Svetosavski bal dolaze gosti koji su bili i na prvim balovima koje smo organizovali kada smo 1998. godine obnovili tradiciju srpskih balova u Beču. Takođe na svakom novom balu imamo i potpuno nove goste, što pokazuje da je interesovanje ne jenjava.”

Gosti Svetosavskog bala su različitih generacija i veoma je lepo videti kako oni zajedno već godinama unazad u harmoniji slave bal, kao važnu kulturnu manifestaciju. Zvanice iz javnog, kulturnog i političkog života Srbije i Austrije su takođe svake godine prisutni na balu.

“Svetosavski bal uživa ugled i gosti nam veruju i karte se u velikoj meri rezervišu i kupuju i pre nego što objavimo aktuelne učesnike programa. Uvek je tu i gostiju iz Srbije ali i iz drugih zemalja Evrope, pa čak i iz Kanade, što najbolje možda i govori o tome koliki ugled Svetosavski bal u Beču uživa i u svetu. Bitno nam je da u toku balske sezone, po čemu je Beč  poznat u svetu, Svetosavski bal bude deo nje, kao trag srpske kulture”, objašnjava Mateović.

On je naglasio  da Svetosavski bal predstavlja i veliki organizacioni zadatak koji se uspešno realizuje zahvaljujući timu i organizacionom odboru koji ulaže velike napore za čitavu organizaciju.

Vesna Dimitrijević, urednica portala dijaspora.tv  je već pet godina za redom članica organizacionog odbora Svetosavskog bala i super vizor bala. Ona smatra da će ovogodišnji bal biti poseban.

„Mi se svake godine potrudimo da bal bude za pamćenje, ali će predstojeći bal zaista biti jedinstven, jer smo se svojski potrudili da uklopimo veliki broj izvođača, a da zadovoljimo i sve ukuse naših gostiju”, objašnjava Vesna.

“Prepoznati su naši napori da se ovaj izuzetni kulturni događaj maksimalno približi svima. Svakodnevno imamo nove upite iz svih krajeva sveta vezane za ulaznice, ali i pozive kompanija, koje žele da budu neizostavan deo Svetosavskog bala. Veoma se radujem što su mnoge firme i kompanije prepoznale značaj učešća na našem balu, najznačajnije kulturne manifestacije i najglamuroznijeg događaja za pripadnike srpske zajednice u Beču i šire”.

“Posebno nam je drago što je ove godine, generalni sponzor bala, kompanija GO4TV – Telekom Srbija“, objašnjava Vesna Dimitrijević i ponosno tvrdi da će Svetosavski bal i ove godine, s pravom, poneti epitet najvećeg kulturnog događaja u dijaspori koji već 22. godine, Srpski centar iz Beča, uspešno organizuje.”

Gosti bala: Zoran Kalabić, Dragan i Maja Bjelogrlić, Ljubiša i Vesna Dimitrijević

„Svaka sitnica je veoma važna. Od dočeka gostiju, protokola, izvedbe programa, do svakog delića atmosfere na balu.  Ako vam naglasim da će ove godine na balu biti blizu 700 gostiju i oko 100 izvođača, jasno vam je koja je odgovornost i priprema u pitanju“, objašnjava Vesna.

Za sklad čitavog programa pobrinuo se i ovog puta Velimir Agovski, a goste će kroz program voditi prvaci pozorišta na Terazijama Slobodan Stefanović i Jelena Jovičić. Prigodnom tačkom, koja je usklađena sa balskim konceptom, nastupiće i jedno od najuspešnijih društava u Evropi, Srpski kulturni centar “Stevan Mokranjac” iz Beča.

Neizostavan je i nastup austrijske plesne škole “Imerfol”, a specijalni gosti bala biće Trio Pilerovi i orkestar Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. U drugoj sali, popularne svetske i druge  hitove, sviraće Scream Band iz Beča.

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava