Tvrđave u Srbiji: “FETISLAM” U KLADOVU DOBIJA NOVI IZGLED!

26.08.2020

Tvrđava Fetislam u Kladovu dobiće novi izgled. U toku su radovi na rekonstrukciji, sanaciji i konzervaciji Malog grada u zdanju sagrađenom 1524. godine.

Foto (c) travelsrbija.rs

Pored velelepnih zdanja Golubačke tvrđave i Ramske, na obali Dunava kod Kladova krenuli su radovi na rekonstrikciji i revitalizaciji još jednog srednjevekovnog lokaliteta , tvrđave Fetislam. Započeti su radovi na takozvanoj prvoj fazi , izgradnjom Vizitorskog centra u samoj tvrđavi, a nakon toga slede infrastrukturni radovi . Za ove namene izdvojena su sredstva iz projekta ,,Nasleđe na Dunavu”, iz programa prekogranične saradnje sa susednom Rumunijom , uz učešće Opštine Kladovo. Čitava vrednost projekta procenjena je na više od milion evra.

Uporedo se odvijaju i radovi na rekonstrukciji i konzervaciji Malog grada, najstarijeg dela tvrđave Fetislam koji datira iz 16.veka, u okviru projekta “Tajne srdnjevekovnih tvrđava gvozdene kapije” predviđenog programom IPA fonda prekogranične saradnje sa Rumunijom čiju realizaciju podržava Opština Kladovo.

“Opština Kladovo postaje sve više interesantna destinacija za turiste. Tvrđava Fetislam je jedan od najvažnijih turističkih potencijala, koja će svojim novim izgledom asigurno privući  veliki broj posetilaca i postati veoma važan istorijski spomenik za čitavu Srbiju. Trenutno se rekonstruiše Mali grad u samoj tvrđavi. Sređuju se travnate površine, a veliki radovi se očekuju već početko septembra meseca. U pitanju su radovi na  glavnoj kapiji, bedemima, a već u narednoj etapi uslediće rekonstrukcija pozornice”,  kaže Saša Nikolić predsednik Opštine Kladovo.

Uskoro se očekuje i okončanje poslova na tenderu kako bi se prešlo na odabir izvođača radova vezano za rekonstrukciju i konzervaciju Varoš kapije od prvog do šestog bastiona uz pripadajuće lagume, ulazne kapije u Mali gradu kao i male letnje pozornice. Vrednost ove investicij je preko 100 miliona dinara, a početak radova očekuje se na jesen, tačnije početkom oktobra meseca.

 

 

Klаdоvskа srеdnjоvеkоvnа tvrđаvа Fеtislаm

Srednjevekovna tvrđava Fetislam je sagrađena na temeljima rimskog utvrđenja Zanes. Današnji oblik je dobila 1524. godine, kada je Mahmud II vršio pripreme za osvajanje Evrope. Оvа srednjovekovna tvrđava, ukupne površine oko 18 ha, nalazi se na samoj obali Dunava, na ulasku u grad Kladovo, iz zapadnog pravca. Čine je dve fortifikacione celine, Veliko i Malo utvrđenje – Kastel, koji je inkorporiran u veću, mlađu tvrđavu.

Fetislam nije jedina srednjovekovna tvrđava na Dunavu u ovom delu Srbije. Na samo nekoliko kilometara od Fetislama nalazi se tvrđava Diana, stari utvrđeni grad na obali Dunava. Nalazi se u selu Karataš, ispod same hidroelektrane Đerdap I. Danas ima ostataka utvrđenja, a unutar samog lokaliteta se sprovode arheološka istraživanja.

Tu su još i Ramska tvrđava, u selu Ram kod Velikog Gradišta, koja je prošlog leta posle rekonstrukcije otvorena za posetioce, kao i Golubačka tvrđava kod Golubca koja je takođe dobija svoj novi sjaj. 

Među najznačajnijim projektima u Srbiji u čijem obnavljanju i renoviranju je učestvovala Evropska unija su Subotička sinagoga, Pirotska tvrđava, Tvrđava u Baču, Golubačka tvrđava, crkveni kompleks u Jablanici.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava