Vlasnik stana plaća popravku terme, a stanar održavanje

12.11.2014

Prema najnovijem dogovoru u austrijskoj Vladi, za popravku termi u izdatim stanovima biće zadužen vlasnik koji izdaje stan (Vermieter), a za održavanje istih stanar (Mieter). Promene će biti uvedene kada se završi reforma o zakupu nekretnina.

Rasprava o tome u čijoj je nadležnosti održavanje termi u izdatim stanovima traje već godinama, a o njoj se čak dva puta izjašnjavao i Vrhovni sud. Međutim to do sada nije dovelo do napretka u ovom slučaju.

U utorak, 11. novembra 2014. godine,  koalicioni partneri SPÖ i ÖVP su došli do dogovora po kojem je vlasnik odgovoran za popravku terme, dok je za njeno održavanje zadužen stanar.

Reforma zakona o izdavanju nekretnina i dalje daleko

Već duži period se u vladajućoj koaliciji vodi diskusija o reformi zakona o zakupu nekretnina (Mietrechtreform). Raspravu o reformi je još pre šest meseci započeo ministar pravosuđa Wolfgang Brandstetter, ali od tada nije bilo velikih pomaka. Iako se dogovor o održavanju termi u stanovima može smatrati korakom napred, konačan rezultat reformi je i dalje daleko.

“Uprkos najboljoj volji, iz ove perspektive vam ne mogu reći kad će finalan dogovor biti postignut”, izjavio je Brandstetter.

U Radničkoj komori (Arbeiterkammer) nisu zadovoljni tempom reformi.

“Ovamali pomak i “reformica” zakona o zakupu stanova nije dovoljna”, izjavio je predsednik AK, Rudolf Kaske i dodao: “Predizborni slogan o pristupačnom stanovanju je očigledno bio samo dim”.

Radnička komora, između ostalog, traži i da se stanari oslobode plaćanja velikih suma novca agentima za nekretnine (Makler), kao i da se troškovi osiguranja i poreza na nekretnine izbace iz troškova stanovanja (Betriebskosten).

Troškovi stanovanja najveći problem

Grad Beč raste velikom brzinom i potražnja za stanovima je sve veća što ujedno utiče i na porast cena. Osim toga, osobe koje zakupljuju stan znaju koliko novca je potrebno da se samo potpiše ugovor i useli. Najveće nesuglasice u austrijskoj Vladi su upravo na temu troškova zakupa i stanovanja.

Trenutno u Beču cene izdavanja stanova variraju u proseku od 6 do 12,5 evra po kvadratnom metru. U ovaj iznos nisu uključene komunalije (Betriebskosten), koje se dodatno uračunavaju. Mnogim stanarima u Beču posebno smetaju velike sume novca koje moraju da izdvoje za usluge agenata za nekretnine (Makler), iako su zapravo sami pronašli stan. Posrednici za potpisivanje ugovora naplaćuju proviziju od čak dve mesečne kirije, i dodatnih 30 odsto jedne mesečne kirije.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava