Ulazak u Srbiju uz negativan PCR test ili samoizolaciju

12.05.2020

Za ulazak u Srbiju neophodan negativan test na korona virus ili karantin 14 dana, ko želi iz Srbije u inostranstvo test će ga koštati 6.000 dinara.

(c) pixabay

Državljani Srbije mogu da uđu u Republiku Srbiju i kreću se bez ograničenja uz negativan PCR test na korona virus stoji u protokolu koji je Vlada Republike Srbije usvojila na sednici 12. maja 2020. godine.

Vlada Republike Srbije usvojila je protokol ulaska državljana Srbije i stranih državljana u Republiku Srbiju, u skladu sa epidemiološkom situacijom i zaštitom stanovništva od zarazne bolesti COVID-19.

Državljani Srbije mogu da uđu u Srbiju i kreću se bez ograničenja uz negativan PCR test na koronavirus, ne stariji od 72 sata. Ukoliko nemaju urađen test sa negativnim rezultatom, svi srpski državljani, bez izuzetka, moraće da budu u kućnoj samoizolaciji u trajanju od 14 dana.

Što se tiče stranih državljana, oni mogu u Republiku Srbiju ući uz dva uslova: negativan PCR test na koronavirus ne stariji od 72 sata i potvrdu koju izdaje komisija koju čine predstavnici Ministarstva zdravlja, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva unutrašnjih poslova. Ova potvrda može se pribaviti u  ambasadi ili konzulatu Republike Srbije u zemlji iz koje strani državljanin dolazi.

U Austriji je nadležno konzularno odeljenje Ambasade Republike Srbije u Beču (telefon + 43 (1) 544-7585) ili putem e-pošte consulate.vienna@mfa.rs , embassy.vienna@mfa.rs

 

Treba dodati i da je krizni štab za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19, preporučio Vladi Republike Srbije da od 1. juna u potpunosti otvori granice za državljane četiri  susedne zemlje: Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore i Severne Makedonije.

Neophodni su i lična odgovornost i mere opreza, korišćenje maski, rukavica, pranje ruku, održavanje distance i poštovanje zabrane velikih okupljanja.

Podsetimo, prvi letovi sa beogradskog aerodroma planirani su za 18. maj, a ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović je najavila da bi iz Niša trebalo da  polete avioni  ponovo u narednih mesec dana.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Korona test: Gde možete uraditi PCR test u Austriji

Specijalni letovi iz evropskih gradova za državljane Srbije

Avio linija Beograd Beč na listi prvih letova iz Srbije

 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava