Vakcina protiv malih boginja u Austriji je besplatna za decu i odrasle

08.05.2019

Vakcina protiv malih boginja se u Austriji daje kombinovanom zaštitom protiv malih boginja, zaušaka i rubeola (Mumps-Masern-Röteln – MMR).

U poslednje vreme sve su glasniji zahtevi da se obavezna vakcinacija protiv zaušaka, malih boginja i rubeole uvede i za zaposlene u bolnicama, ali i za pedagoške radnike u predškolskim i školskim ustanovama.

U Austriji je u poslednjih 15 godina više od 15.000 osoba obolelo od Morbila, u narodu poznatijih kao male boginje. Nažalost,  u desetine slučajeva bolest je imala smrtan ishod, jer Morbili nisu bezopasna dečja bolest.

Austrijsko ministarstvo zdravlja, sa nacionalnim planom za eliminaciju malih boginja, počelo je pre više godina sa prvim koracima ka istrebljenju ove bolesti koje pogađaju najčešće malu decu.  Međutim, boginje su kako za decu tako i za omladinu i odrasle veoma zarazne, a posledice mogu biti veoma opasne po zdravlje.

Cilj kampanje je da 95% stanovništva Austrije bude vakcinisano protiv malih boginja jer se samo na taj način može obezbediti sveobuhvatna zaštita . Ovaj cilj takođe podrazumeva i poštovanje ciljeva Svetske zdravstene organizacije (WHO), jer bolesti ne poznaju državne granice.

Kampanja pod nazivom „Bez malih boginja“ ima za cilj i da poveća svest kod stanovništva o opasnostima koje ova bolest nosi kao i da svi budu kompletno informisani o mogućim opasnim posledicama. Važne informacije možete dobiti na sajtu www.keinemasern.at

 

Morbili mogu da budu i smrtni

Male boginje (Morbili) su veoma zarazna bolest i spadaju u bolesti virusnih infekcija. Simptomi ove bolesti su visoka temperatura, upala gornjih disajnih puteva kao i tipičan osip na koži. U 20 odsto slučajeva, kod obolelih, pojavljuju se i komplikacije kao što su upala srednjeg uha, bronhitis, upala pluća ili mozga što može dovesti do smrti bolesnika. Boginje su jedna od najzaraznijh bolesti i mogu se preneti samo od inficiranih ili akutno bolesnih ljudi, najčešće preko kapljičavih infekcija – udisanjem zaraznih kapi tokom pričanja, kašljanja i kijanja kao i sekretom iz nosa ili grla zaraznih osoba (u to spadaju i korišćene maramice).

 

Vakcina je jedina prava zaštita!

Vakcina protiv malih boginja se u Austriji  daje sa kombinovanom zaštitom protiv malih boginja, zaušaka i rubeola (Mumps-Masern-Röteln – MMR). Ova vakcina spada u kategoriji živih vakcinacija jer se u njoj nalaze živi virusi koji izazivaju reakciju u imunom sistemu, koja će pružiti zaštitu „divljih“ virusa i sprečiti zarazu.

Besplatan program vakcinacije za decu („Kinderimpfkonzept“) je u Austriji uveden 1998. godine. Vakcinacija MMR se u okviru ovog programa obično vrši do šeste godine kod lekara, kao i na javnim mestima za vakcinaciju i zdravstenim centrima socijalnog osiguranja. Ukoliko je iz nekog razloga nisu primili, starija deca ovu vakcinu dobiće tokom školske akcije vakcinacije (Schulimpfaktion).

Od 2011. godine se nudi i besplatna naknadna vakcinacija za odrasle osobe. Sve troškove za vakcinacije snosi Austrijsko ministarstvo zdravlja, nosioci socijalnog osiguranja, kao i austrijske pokrajine.

 

U Beču besplatna se vakcinacija protiv malih boginja, zaušaka i rubeola (Mumps-Masern-Röteln – MMR) može primiti:
– kod lekara  koji učestvuju u konceptu dečije vakcine
– u zdravstvenim službama grada Beča (MA 15)
– u službama za vakcinacije i putne medicinske konsultacije MA 15

 

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

Nova vakcina protiv raka grlića materice

Nova vakcina protiv raka grlića materice

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava