Besplatni zdravstveni saveti na telefonu 1450

04.11.2019

Besplatna linija 1450 na kojoj se može dobiti brza pomoć ukoliko građani imaju zdravstvenih problema, od ponedeljka je dostupna u svim austrijskim pokrajinama.

Po ugledu na ostale evropske zemlje kao što su Velika Britanija, Danska i Švajcarska, pre godinu i po dana, u nekoliko austrijskih pokrajina je uveden  besplatan info-telefon 1450, koji je dostupan sedam dana u nedelji i 24 časa dnevno. Građani putem ovog telefonskog broja mogu dobiti besplatne savete u vezi sa svojim zdravljem i zdravstvenim dilemama i problemima.

Od 7. aprila 2017. godine na telefonskoj liniji 1450 u Beču, Donjoj Austriji i Vorarlbergu stoje na usluzi specijalno obučeni i kvalifikovani medicinski radnici koji, na osnovu pitanja, procenjuje hitnost poziva i daju ključne savete. Pored toga savetuju građane u koju se zdravstvenu ustanovu ili najbližu ambulantu trebaju uputiti.

Tokom ove godine, neke austrijske pokrajine su se pridružile projektu, a Salzburg i Koruška su poslednje uključene od ponedeljka 4. novembra 2019. godine i  zdravstvena linija 1450 funkcioniše na čitavoj teritoriji Austrije.

Ovako funkcioniše zdravstvena linija 1450

– Imate zaista zdravstveni problem koji Vas uznemirava
– Pozovite broj 1450 sa svog mobilnog ili fiksnog telefona
– Odgovore na vaša pitanja, putem telefona, daće Vam  stručno medicinsko osoblje, kao i odgovarajući savet
– Ne brinite: Ukoliko je Vaš problem akutne prirode, odmah će Vam poslati hitnu pomoć, sa i bez lekara
– Servis besplatni saveti na telefonu 1450 ne koštaju ništa. Plaćate samo telefonske impulse koji su predviđeni u vašem tarifnom paketu

 

Najčešći razlozi za poziv

U prvoj godini projekta  bilo je oko 31.500 poziva. Najčešći razlozi su bili bol u stomaku, povrede,  ujedi insekata, povraćanje, bol u leđima i dijareja. U oko 1.500 slučajeva, građani  su prosleđeni direktno na  stručnu spasilačku službu ili hitnu pomoć, a oko 1.400 poziva je upućeno na  lekarsku službu. Saveti  za samostalno lečenje  dati su  u oko 1.000 slučajeva.
18 odsto građana je izjavilo da bi bez ove usluge otišli ​​u bolnicu  ili bi sigurno pozvali hitnu pomoć.

Više informacija na zvaničnoj internet stranici Telefon 1450- Besplatni saveti u vezi zdravlja.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – Naslovna  OVDE

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

Dental Oral Centar: Stomatološka poliklinika u kojoj je osmeh prioritet

Vakcinacija: Kako i gde primiti vakcinu protiv gripa u Beču

Počinje izdavanje E-card sa fotografijom

Zdravstveno osiguranje: Kako se lečiti u Beču bez e-kartice

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava