Pravoslavni vernici slave najveći praznik Vaskrs

05.05.2024

Vaskrs se proslavlja prazničnom trpezom u krugu porodice i tradicionalnim kucanjem farbanim vaskršnjim jajima, i pozdravom „Hristos Voskrese – Vaistinu Voskrese“.

Vernici i sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve danas slave  najveći hrišćanski praznik Vaskrsa, koji ove godine pada u nedelju,  05 maja 2024. godine. Uskrs je najradosniji hrišćanski praznik i uvek se slavi nedeljom. Bez obzira što se uvek slavi istog dana datum proslavljanja Uskrsa se iz godine u godinu, kao i svaki pokretni praznik, pomera.  

Po crkvenom učenju, Isus je raspet u petak, subotu je preležao u grobu, u Josifovom vrtu. U nedelju, u zoru, osetio se snažan zemljotres i anđeo Božji sleteo je na grob. Stražari koji su čuvali grob, u strahu su popadali kao mrtvi, a Isus je vaskrsao. Na Vaskrs je, po verovanju, prvo Marija Magdalena srela Hrista, a potom se on ukazao i svojim učenicima.

Jaje kao simbol Uskrsa datira još od vremena kada je Marija Magdalena caru Tiberiju poklonila korpu jaja. Car nije verovao u Hristovo vaskrsenje i rekao je da bi to bilo kao kada bi bela jaja u korpi promenila boju. Marija Magdalena je na to rekla: „Hristos vaskrse“, i sva jaja u korpi su postala crvena.

Jaje simboliše i nov život, snagu života, jer pile samo iznutra razbija ljusku i izlazi na svetlost dana. Jaje je, dakle,  simbol života.

Svaka pravoslavna porodica sprema šarana jaja kojima se, gosti i domaćini, između sebe tucaju. Ona se na Vaskrs jedu pre ostalih đakonija, a poklanjaju se i gostima.

Crvena boja je simbol radosti i vaskrsenja, a prvo ofarbano  crveno jaje se čuva do narednog Uskrsa kao „čuvarkuća“, tj. zaštitnik porodice.

Vredna domaćica, vaskršnja jaja farba na Veliki petak,  na dan kada se, inače, ništa drugo ne radi, već su sve  misli upućene na strašni događaj Hristovog nevinog stradanja. Domaćica se najpre prekrsti i pomoli Bogu, zatim u sud sa vodom, u kome će kuvati i farbati jaja, dodaje malo osvećene vodice vaskršnje ili bogojavljenske.

Tri dana, koliko Vaskrs traje, rođaci, prijatelji i komšije daruju se ofarbanim jajima, u posetu se ne ide bez uskršnjih jaja, niti će se desiti da vam tih dana neko dođe u posetu da vam nije doneo uskršnje farbano jaja. Na dan Uskrsa, oni koji su postili, omrse se prvo jajetom.

U vreme Uskrsa, pravoslavci, pozdravljaju jedni druge sa – Hristos voskrese – Vaistinu voskrese!

Za sve informacije o Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Austriji i plan bogosluženja pročitajte na zvaničnoj internet stranici Eparhije austrijsko- švajcarske.

 

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

 

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Uskrs ove godine u malo drugačijem izdanju

Pravoslavni praznici Lazareva subota (Vrbica) i Cveti

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava