Pravoslavni praznici Lazareva subota (Vrbica) i Cveti

24.04.2021

Na Lazarevu subotu beru se mlade vrbove grane koje se osveštavaju u crkvi i dele narodu. Zato se današnji praznik zove i Vrbica. Cveti su pokretni praznik koji se slavi dan posle Lazareve subote, Vrbice.

(c) pixabay

Lazareva subota ili Vrbica je svetkovina koja se obeležava poslednje nedelje Časnog posta i posvećena je uspomeni na vaskrsenje Lazara i na Hristov svečani ulazak  u Jerusalim.
Vrbica je za pravoslavne hrišćane praznik dečje radosti, jer je, prema Jevanđelju, Hristos polazeći u Jerusalim rekao: „Pustite decu k meni, jer takvih je carstvo nebesko“.

Na Lazarevu subotu običaj je da se nose grančice vrbe i time simbolično predstavlja svečani Isusov ulazak u Jerusalim, kada su ga dočekali poštovaoci i sledbenici.

U hrišćanstvu taj praznik ima značenje pobede života nad smrću i na bogosluženjima se tog dana pominju voljna stradanja Hristova i vaskrsnuće Lazarevo kao jemstvo za vaskrsenje svih vernika.

Sa današnjim  danom počinju veliki Vaskršnji praznici i obično se bere cveće, ali se ne unosi u kuću, već se drži u dvorištu u posudi sa vodom. Cvećem se rano ujutro kiti kuća, a vodom u kojoj je stajalo, umivaju se ukućani.

Cveti su pokretni praznik koji se slavi dan posle Lazareve subote, Vrbice. Ove godine Cveti padaju na datum 12. april 2020. godine. Praznik Cveti ustanovljen je još od prvih hrišćanskih vremena, a svečano se proslavlja od trećeg veka nove ere.

Čitava nedelja pred ovaj praznik ima naziv Cvetna nedelja, što znači da je u toj nedelji značajnu ulogu imalo cveće, rast biljaka, to jest bujanje čitave prirode.  Pravoslavni hrišćani koji poste veliki Vaskršnji post ulaze u šestu nedelju koja se naziva Cvetnom nedeljom ili sedmicom.

U prošlosti  je u Srbiji bio rasprostranjen običaj da se na Cvete ceo dan šeta okićen cvećem. Momci bi pravili bukete i nosili ih devojkama, a svaki cvet imao je svoje značenje iz koga bi one mogle da razaznaju udvaračeva osećanja. Danas je dovoljno da se nabere cveće i unese u kuću.

Svaki cvet ima svoju simboliku:
– Margarete – da budete lepi i krupni
– Dren – da budete jaki i zdravi
– Ljubičice – da budete mirišljavi i privlačni
– Vrbove grančice – da svi budu napredni i uspešni
– Ruža – da budete rumeni i sveži

 RASPORED – VELIKA STRASNA SEDMICA I VASKRSENJE

Saborni hram Svetog Save u Beču

 

+++ РАСПОРЕД – ВЕЛИКА СТРАСНА СЕДМИЦА И ВАСКРСЕЊЕ +++

Gepostet von Саборни храм Светог Саве у Бечу am Samstag, 17. April 2021

YouTube: Saborna Crkva Svetog Save Bec

Facebook: Saborni hram Svetog Save u Beču

Hram Rođenja Presvete Bogorodice

Facebook: Hram Rođenja Presvete Bogorodice u Beču

YouTube: Biseri Pravoslavlja

Za ostale gradove linkove pogledajte na zvaničnoj internet stranici Eparhije austrijsko- švajcarske.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Uskrs i Vaskrs: Datumi, običaji i farbanje jaja prirodnim bojama

Svečanosti u Beču povodom 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne Crkve

Đurđevdan: Najlepši prolećni, hrišćanski praznik kod pravoslavaca 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava