Turneja na bečkim pijacama povodom 175 godina jubileja

10.04.2014

Bečko magistratsko odeljenje MA 59 (Marktamt) ove godine slavi 175 godina postojanja i povodom toga grad Beč organizuje takozvanu turneju po pijacama pod nazivom „Markttour“. Osim zabavnog i muzičkog programa posetioci će imati priliku da učestvuju u nagradnim igrama.
U tadašnjoj Austro-Ugarskoj monarhiji, 25. januara 1839 se osnovala prva zajednička inspekcija za pijace pod nazivom „Vereinigte Marktpolizer – Aufsichtsanstalt“. „Novopečena“ institucija je za kratko vreme proširila svoje zaduženje, i to na sanitarnu i veterinarsku policiju kao i inspekciju za namirnice. Ovo je bila preteča , današnjeg bečkog magistrata za pijace Marktamt MA 59 i danas on je zadužen za mnoge oblasti, među kojima je najvažnija, kontrola namirnica kao i administracija bečkih pijaca.

Povodom ovogodišnjeg 175- tog jubileja bečkih pijaca, ministarka za integraciju, pitanja žena i potrošača, Sandra Frauenberger otvorila je 2. aprila projekat „Markttour“. „Marktamt je danas od iste važnosti kao još pre 175 godina. Na tanjirima Bečjija trebaju se nalaziti samo namirnice besprekornog i visokog kvaliteta. U proteklim godinama grad Beč se veoma trudio i radio na renoviranju bečkih pijaca kako bi se one prilagodile tehničkom standardu i omogućile pristup svim Bečlijama podjednako.(starijim građanima, osobama sa posebnim potrebama)."

Ova manifestacija će trajati do septembra i osim u zabavnom i muzičkog programu posetioci će imati priliku da učestvuju i u nagradnim igrama.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava