Bečki metro: Nova metro linija U5 do 2023. godine

16.07.2014

Bečki metro biće bogatiji za još jednu liniju. Prvi deo nove linije U5 gradiće se od stanice Rathausplatz do Frankhplatz/Altes AKH. Svečano otvaranje nove linije planirano je krajem 2023. godine.

Bečko preduzeće za javni saobraćaj (Wiener Linien) i dalje vredno radi na izgradnji mreže javnog prevoza za svoje sugrađane. Nedavno je široj javnosti predstavljen plan novih radova koji obuhvata proširenje mreže metro linije U2, tramvajskih i autobuskih linija i izgradnju nove metro linije U5.
Nedavno je predstavljen plan brojnih radova na mreži bečkog javnog saobraćaja koji pored produženja metro linije U2, obuhvata i izgradnju nove linije U5 kao i mnogobrojne radove na tramvajskim i autobuskim linijama.

Po novom planu 2018.-te otpočeće radovi i to prvo na produženju linije U2 čija će se nova trasa povezivati sa stanicama: Neubaugasse (U3), Pilgramgrassa (U4) i trgom Bacherplatz sve do železničke stanice Matzleinsdorfer Platz.

Pored toga planirano je i produženje linije U2 do Wienerberg-a kao i brojni radovi na ostalim linijama bečkog javnog saobraćaja.

Nova metro linija U5

Prvi deo nove linije U5 gradiće se od stanice Rathausplatz do Frankhplatz/Altes AKH. Svečano otvaranje nove linije planirano je krajem 2023. godine.

Pregovori oko takozvanog 5. stepena izgradnje bečke metro linije U5 sa državom Austrijom su još u toku. Predviđeno je da nova linija U5 vozi preko Arne-Carlsson-Park (Spitalgasse/Währinger Straße), Michelbeuern-AKH (U6) do trga Elterleinplatz.

Grad Beč novom linijom želi da najveću tramvajsku raskrsnicu oko Arne-Carlsson-Park-a gde se susreću linije 5, 33, 37, 38, 40, 41 i 42 poveže sa novom linijom U5. Bečlije će takođe sa novom linijom U5 moći da stignu i do bolnice AKH.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava