Bečki prevoz: Više vozila sa klima uređajima

18.06.2014

U vozilima bečkog javnog prevoza povećan je broj vozila sa klima uređajima, što u prevodu znači da u 40% svih vozila nema više vrućine i znojenja.

Bečko preduzeće za javni prevoz (Wiener Linien) trudi se već godinama da svojim putnicima pruži što udobniju vožnju pogotovo leti kada toplo vreme itekako izaziva visoke temperature  u  vozilima javnog saobraćaja. Za razliku od prošlog leta kada je rashladne uređaje imalo 450 vozila bečkog javnog saobraćaja, ove godine broj se povećao na 510 vozila.

Najveći broj vozila u bečkom saobražaju koji imaju klima uređaje su autobusi i svako  treće vozilo u Beču je klimatizovano. Zahvaljujući novom modelu marke Mercedes koji postepeno zamenjuje stare bečke autobuse broj klimatizovanih vozila se stalno povećava. Kada su bečki metroi u pitanju  svaki drugi je opremljen sa klima uređajem. Slabije rashlađivanje se odvija u bečkim tramvajima jer , otprilike, svaki četvrti tramaj ima rashladni uređaj.

Najveći razlog za tako udobne vožnje bečkim prevozom su naravno finansije. Wiener Linien je u 2014. godini investirao blizu 140 miliona evra u modernizaciju svojih vozila, tačnije kupovinu novih koji, naravno,  imaju ugrađene klima urađaje.

SAVET: Wiener Linien savetuje svojim putnicima da ovog leta samo u neklimatizovanim vozilima otvaraju prozore, dok u novim, sa klima uređajima, prozori trebaju da ostanu  zatvoreni. Jedan otvoren prozor može znatno usporiti rashlađivanje vozila i dovesti do uvećane potrošnje energije.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava