Austrija: Da li je i kada je pravo vreme za zamenu zimskih guma?

15.04.2019

Danas u Austriji prestaje obaveza zimskih guma ali u ranim jutarnjim časovima moglo bi da dođe do pojave mrazeva, to ne bi trebalo zanemariti i kod planiranja termina za zamenu guma.

Zakonska obaveza u Austriji,  da putnički automobili, kombiji i kamioni do 3,5 tona maksimalne dozvoljene nosivosti, moraju imati zimske gume na sva četiri točka, prestaje da važi u Austriji 15. aprila. Ali, prelazak na letnje gume može da usledi i kasnije zbog vremenskih uslova.

Već narednih dana trebalo bi da potpuno otopli tako da vozači  već počinju da planiraju zamenu zimskih za letnje guma. Ali baš početkom proleća bi u ranim jutarnjim časovima moglo da dođe do pojave mrazeva. A to ne bi trebalo zanemariti i kod planiranja termina za zamenu guma.

Zimskoj gumi, koju odlikuju mekana gumasta mešavina kao i lamelni profil koji je posebno pouzdan na ledu i snegu, ne prijaju baš temperature iznad +7 stepeni Celzijusa jer se onda više troše. Ali, pažnja. Ovde se radi o temperaturi kolovoza pri čemu treba imati u vidu da upravo u prolećnim mesecima, i to u ranim jutarnjim časovima i na eksponiranim mestima, kao što su mostovi, može vrlo lako doći do pojave mrazeva!

Značajno smanjenje učinka kočenja zimskih guma na suvom i toplom kolovozu

Buka koju prilikom vožnje proizvode zimske gume na suvom i toplom kolovozu  je veća nego kod letnjih guma. Osim toga, i efekat kočenja zimskih guma u takvim uslovima je lošiji nego kod letnjih. To prilikom naglog kočenja pri brzini od 100 km/h na toplom i suvom kolovozu znači da je zaustavni put sa zimskim gumama za 16m duži nego prilikom kočenja sa letnjim gumama.

Saveti organizacije TÜV Austria

TÜV Austria, organizacija koja se bavi kontrolom ispravnosti vozila i drugih parametara važnih za sigurnost u saobraćaju, savetuje vozačima da vode računa o sledećim stvarima prilikom zamene guma:

  •         Pre odlaganja zimskih guma na skladište proveriti profil: zimskom gumom se smatra samo ona guma (pored one sa oznakom M+S) koja ima profil od najmanje 4mm, mereno na najslabijem mestu.
  •         Šrafove točkova sa namontiranim letnjim gumama pritegnuti moment ključem kako je to propisao proizvođač vozila za datu vrstu felne (alu ili čelična).
  •         Posle zamene točkova obaviti probnu vožnju i proveriti da li su šrafovi točkova dobro pritegnuti.
  •         Voditi računa da pritisak u gumama odgovara navodima proizvođača, koji periodično, pre svakog dužeg putovanja, treba prekontrolisati.
  •         Skinute gume treba da budu pravilno uskladištene (hladno, suvo i tamno mesto) i da pritisak bude veći za 0,5 bara.
  •         Nove gume se moraju „uhodati“ u prvih 200 kilometara. Nova guma ima veoma glatku površinu kad izađe iz fabrike tako da je potrebno da se najpre skine taj površinski sloj.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava