Austrijskoj vojsci nedostaju vojnici

02.11.2017

Mnogi regruti austrijske vojske imaju "strano poreklo". Možda će među njima uskoro biti i vaš sin, sa puškom ili kao "civilnjak". Vrh Austrijske savezne vojske nedavno je izrazio zabrinutost zbog već hroničnog nedostatka regruta.

Umesto 25.000 regruta – kao što je to bio slučaj pre samo deset godina- Austrijska savezna vojska danas može da računa sa samo 18.000 novih vojnika godišnje. Da bi se održala postojeća struktura, potrebno ih je, međutim, 20.000. Vojni vrh od naredne Vlade zahteva rešenja za budućnost.

Austrija je jedna od retkih zemalja EU u kojoj još uvek postoji vojna obaveza. Vojni rok može da se odsluži u uniformi i s oružjem, ili pomažući civilnom stanovništvu. Vrh Austrijske savezne vojske je zabrinut zbog nedostatka novih regruta, koji ne postoji tek od juče. U poslednjih deset godina broj vojnih obveznika je opao za celih 15 procenata (2006. ih je bilo 47.000, a prošle godine samo 39.000). U Austriji je 2016. registrovano samo 39.000 sedamnaestogodišnjaka, dok ih je 1982. bilo celih 65.000.

Jedan od razloga za nedostatak regruta je sve  veći broj nesposobnih za vojsku, koji je prošle godine dostigao neverovatnih 24,2% (!). Drugi važan razlog predstavlja mali broj novorođenih austrijskih državljana muškog pola. Danas više od petine novorođenih dečaka nema austrijsko državljanstvo. Prošle godine ih je rođeno 45.000, od kojih je čak 10.000 imalo strano državljanstvo. U Austriji se državljanstvo ne stiče rođenjem, pa je to još jedan značajan uzrok „nestašice“ mladih Austrijanaca koji žele da služe vojsku. Veći broj austrijske muške novorođenčadi beleži se tek od 2012., što znači da treba još dugo čekati dok se Vojska bude popunjavala iz njihovih redova.

Pošto mladići imaju mogućnost da se opredele za „civilno služenje“, oni to već godinama u velikom broju i rade, što predstavlja dodatni problem za popunjavanje potrebnih mesta u Vojsci. Interesantno je da broj “civilnjaka” poslednjih godina ipak opada, odnosno da ih se sve više (ponovo) odlučuje za Vojsku. Razlog je verovatno u kraćem roku služenja i novčanoj stimulaciji. 2016. je, dakle, bilo „samo“ 14.000 potencijalnih vojnika koji su se prijavili za civilnu službu, što je za 2.000 manje nego pre 2 godine. Ali ipak veliki broj njih i dalje radije neguje stare i nesposobne više meseci, nego što želi da maršira s puškom kraće vreme.

Vrh Austrijska vojske od buduće Vlade zahteva da se služenje vojnog roka još atraktivnije reklamira kao i da se poveća novčana odšteta za vojnike. Takođe je potrebno modernizovati kriterijume za utvrđivanje (ne)sposobnosti i ceo sistem regrutacije. A očekuje se i da će mnogi poslednjih godina novorođeni dečaci u međuvremenu postati austrijski državljani. Ako tada još uvek bude postojala vojna obaveza.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava