Anica Matzka Dojder: Beč šalje pomoć Srbiji i Bosni i Hercegovini

26.05.2014

Gradonačelnik Michael Häupl je saopštio da će Beč pomoći ugroženim područjima u Srbiji i BiH. Zahtev za pomoć u bečkom gradskom savetu zvanično je podnela Anica Matzka Dojder. Pogledajte video snimak sa sednice.

Na konferenciji predsednika iz svih austrijskih pokrajina jednoglasno je doneta odluka da će svaka pokrajina samostalno pomoći ugroženim državama na Balkanu, koje su nedavno pogođene velikim poplavama.

Grad Beč je odlučio da pruži hitnu pomoć u vidu novčanih sredstava, a ostale pokrajine će doneti odluku o vidu pomoći.
Predsednik pokrajine Beč i gradnačelnik Beča, Michael Häupl, ovim povodom je izjavio da će to  biti nepovratna pomoć u iznosu od 200.000 evra za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu,  a ostalih 200.000 za obnovu i saniranje posledica od  popolava.
Kako bi se ova humanitarna pomoć realizovala bilo je potrebno podneti zahtev, koji je zvanično podnela Anica Matzka-Dojder na nedavno održanoj sednici bečkog saveta.
Ovaj zahtev o humanitarnoj pomoći jednoglasno je podržan od sve četiri partija gradskog saveta (SPÖ, ÖVP, FPÖ, Die Grünen) i time je potvrđeno da će Beč, kao što je već gradnačelnik Häupl najavio, pomoći Srbiji i BiH sa 400.000 evra.
Anica Matzka Dojder, poslanica u bečkom savetu, smatra da je ovaj čin humanosti i dobre volje koju je Beč pokazao od velike važnosti i da se ne treba zaustaviti na njemu.

Anica Matzka Dojder je za našu redakciju izjavila da odmah treba razmišljati o saniranju i obnovu razrušenih domova, infrastrukture i privrede u ovim balkanskim zemljama. Zato je  inicirala i dodatnu humanitarnu akciju pod motom „Nas vezuje naša socijalna odgovornost i internacionalna solidarnost, a ne naše poreklo“.

Prva manifestacija u okviru ove akcije održaće se 22. juna 2014. godine u vidu humanitarnog koncerta, na kojem će učestvovati brojni umetnici sa Balkana i Austrije. Detaljnije informacije  o ovom humanitarnom koncertu  objavićemo uskoro na našem portalu dijaspora.tv

VIDEO: Snimak sa sednice bečkog saveta (23.05.2014.)
Anica Matzka Dojder
Govor povodom zvaničnog zahteva za humanitarnu pomoć Srbiji i Bosni i Hercegovini

Anica Matzka Dojder se pored njenjih poslovnih uspeha u karijeri u oblasti medicine, aktivno bavi politikom u Socijaldemokratskoj partiji (SPÖ) i danas je poslanica u bečkom parlamentu. Pročitajte biografiju u našem predhodnom tekstu …

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava