Anica Matzka Dojder: Poslanica u bečkom parlamentu

16.12.2013

Anica Matzka Dojder je od 1977. godine članica partije SPÖ, a od 2001. godine je odbornica u Pokrajinskoj i Gradskoj skupštini grada Beča.

Anica Matzka Dojder rođena je 1. septembra 1953. godine u mestu Vukićevci u Bosni i Hercegovini.

Posle završene mature u Novom Sadu (1972. godine) preseljava se u Austriju i godinu dana kasnije počinje da radi kao medicinska negovateljica. Između 1978. i 1982. godine  usavršavala je svoje obrazovanje u oblasti medicine i medicinske nege, a od 1983. godine bila je na višim funkcijama u brojnim zdravstvenim institucijama u Beču.
Pored svog posla bila je aktivna u humanitarnim projektima pogotovo u vreme rata u bivšoj Jugoslaviji, a kao projekt menadžer učestvovala je na internacionalnim humanitarnim projektima između ostalih za organizaciju CARE.

U periodu 1996. do 1998. godine Anica Matzka Dojder je pohađala univerzitetsku nastavu na fakultetu za integrativnu i socijalnu nauku (Integrativ- und Sozialwissenschaft) i  1998. godine postaje akademska upravnica za negu (Akademische Pflegemanagerin). Pored njenih poslovnih uspeha u oblasti medicine, Anica se aktivno bavi i politikom.  Po političkoj orjentaciji socijaldemokratkinja, Anica Matzka Dojder je od 1977. godine članica SPÖ (Socijaldemokratska partija Austrije), a dijalog i saradnja su u središtu njenog političkog delovanja. Kroz ove aktivnosti postala je poznata u austrijskoj javnosti koji su je 1994. godine predložili za dobitnicu titule “Žena godine”.
Od 2001. godine je odbornica u Pokrajinskoj i Gradskoj skupštini grada Beča.

Politička karijera:
1977. -1990. – predstavnica zaposlenih
1996. – kandidat SPÖ-a za bečki parlament
1999. – kandidat na EU- i parlamentarnim izborima
od 2001. – poslanica bečkog parlamenta
od 2005. – vice-predsednica komisije za Zdravlje i Socijalna pitanja kao i član opštinskog saveta Evropske komisije

Anica je dugi niz godina u braku sa  Manfredom Matzkom, austrijskim političarem i zvaničnikom i bivšim šefom prezidijalne sekcije u kaninetu saveznog kancelara.

POGLEDAJTE VIDEO: Anica Matzka Dojder gost u emisiji Dijaspora uživo na RTV Pink i OKTO TV.
Urednica i voditeljka: Vesna Dimitrijević

Ostali portreti Dijaspore

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava