Svetosavski bal u Beču pod pokroviteljstvom bečkog gradonačelnika

25.11.2014

"Svetosavski bal" u Beču, 18.-ti po redu, biće održan u subotu 24. januara 2015. godine u predivnom "Parkhotel-u Schönbrunn", pod pokroviteljstvom bečkog gradonačelnika Mihaela Hojpla.

Srpski centar iz Beča, zaslužan za organizaciju i uspeh “Svetosavskog bala” u glavnom gradu Austrije, posle tri godine pauze, ponovo preuzima kormilo ove prestižne manifestacije.
Naime, sledeći Svetosavki bal organizovaće, ponovo, Srpski centar u saradnji sa Zajednicom srpskih klubova u Beču , agencijom Idea Pro i medijskom kućom DijasporaTV.

18.-ti po redu Svetosavki bal biće održan 24. januara 2015.  godine pod pokroviteljstvom gradonačelnika Beča, Mihaela Hojpla (MichaelHäupl), a dodatnu podršku daće i ministarka za integraciju u gradskoj vladi, Sandra Frauenberger.
Još jedna važna novina je i to što će bal po prvi put imati počasni komitet kako bi se značaj bala podigao na još veći nivo.
Takođe, desila se i promena imidža i vizuelnog identiteta. “Svetosavski bal u Beču” ima novi logo sa likom Svetog Save u vidu pečata i vezom koji se često pojavljuje u Pravoslavnoj crkvi, a naročito u Svetosavskom hramu.

Veliki broj zvanica

Svetosavskom balu, koji po tradiciji izaziva veliko interesovanje, prisustvovaće više od 500 zvanica, domaće i strane diplomate, članovi kraljevske porodice, predstavnici srpske pravoslavne crkve, znameniti umetnici, naučnici, poslovni ljudi i građani koji su se istakli u srpskoj zajednici u Austriji.

Sve je počelo u Beču

Tradicija srpskih balova u glavnom gradu Austrije potiče još iz prošlog veka, a organizatori Svetosavskog bala žele da podsete na značaj Beča za srpsku kulturu i umetnost, kako u prošlosti tako i u sadašnjem vremenu.
Po već ustaljenoj tradiciji, bal ce biti otvoren izvođenjem “Srpskog kvadrila”, koji je komponovao poznati austrijski kompozitor Johan Štraus mlađi, po nalogu kneza Miloša Obrenovica, koji je u to vreme živeo u Beču.
Prvi put “Srpski kvadril” izveden je 28. januara 1846. godine na srpskom balu u glavnom gradu Austrije i nakon toga, do 1998. godine, kada je Srpski centar “oživeo” Srpski bal, više nije javno izvođen. Danas , širom sveta, upravo ovom kompozicijom započinje skoro svaki Svetosavski bal.

Program Svetosavskog bala 2015

Program Svetosavskog bala, kako to i naziv govori, ima duboku duhovnu, edukativnu i prijateljsku poruku, ali je istovremeno i veoma zabavan.

Predstojeći bal, vratiće svoj stari “sjaj” i biće organizovan tipično balski, a sam program bala koji se pažljivo priprema, uskoro će biti objavljen.
18.-ti Svetosavski bal u Beču biće održan 24. januara 2015.  godine u “Parkhotel Schönbrunn-u”, a kao obavezan stil oblačenja za dame su predviđene svečane haljine, a za gospodu smoking, elegantna odela i leptir mašne.

Detaljnije informacije o balu kao i rezervacije ulaznica možete dobiti na zvaničnoj stranici Svetosavskog bala u Beču.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava