Beč poklanja vatrogasna vozila Svilajncu, Paraćinu, Kladovu i Jabukovcu

26.04.2015

Grad Beč će u junu pokloniti vatrogasna vozila srpskim gradovima, a u konkurenciji se Svilajnac, Paraćin, Kladovo i mesto Jabukovac.

Grad Beč se trudi da održava ne samo dobre političke i ekonomske odnose sa zemljama koje su nastale na prostoru bivše Jugoslavije. Velike zajednice građana iz bivše Jugoslavije se raduju što je Grad Beč veoma aktivan i kad je reč o humanitarnoj pomoći, kao što je to bio slučaj prilikom prošlogodišnjih katastrofalnih poplava u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji.
Jedan od takvih dokaza spremnosti glavnog grada Austrije za pružanje pomoći je i činjenica da je Beč u poslednje vreme poklonio polovna vatrogasna vozila  nekim gradovima u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji.
U maju 2013. Grad Beč je poklonio Dobrovoljnom vatrogasnom društvu u Opatiji jedno vatrogasno vozilo. Predaji vozila su prisustvovali Harry Kopietz, predsednik pokrajinskog Parlamenta, Renate Braunner, zamenica gradonačelnika, i Anica Matzka-Dojder, odbornica u bečkoj skupštini.
U februaru ove godine kanton Sarajevo je dobio četiri vozila za gradske stanice Vratnik, Novo Sarajevo, Novi Grad i Tarčin. Vozila su prebačena u glavni grad Bosne i Hercegovine u saradnji sa austrijskim železnicama.

Četiri vatrogasna vozila idu u Srbiju

Beč će u junu pokloniti po jedno vatrogasno vozilo i po dva komunalna vozila za smeće srpskim gradovima Svilajnac, Paraćin i Kladovo, koji još uvek pate od posledica katastrofalnih poplava. Mesto Jabukovac, koje se nalazi u opštini Negotin, takođe će dobiti jedno vatrogasno vozilo.

Anica Matzka-Dojder je tim povodom posetila Srbiju i sa predstavnicima odabranih opština u Srbiji  dogovorila detalje oko primopredaje koja će se izvršiti najkasnije u junu mesecu.

“Veoma se radujem što sam u ime grada Beča donela lepe vesti Svilajncu, Paraćinu i Kladovu. Ovo je dragocena pomoć za ove gradove koji se još nisu potpuno oporavili od poplava. Bili smo lepo primljeni i osetili veliku zahvalnost od strane gradskih vlasti i vatrogasnih službi u svim gradovima”, izjavila je Anica Matzka Dojder.

Svaki od ovih gradova dobiće i po dva komunalna vozila za smeće koji će doprineti boljoj i efikasnijoj organizaciji otpada. Zahvaljujući novim vozilima gradovi će povećati kapacitet za 30 odsto.
Obuka vatrogasaca iz Srbije i primopredaja vozila obaviće se krajem maja i početkom juna meseca u Beču.
Grad Beč će pokloniti i opremu za veći broj vrtića i trenutno se odlučuje kojim ustanovama je potreban nameštaj i prateća oprema.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava