Antitela nakon infekcije koronavirusom štite samo delimično

27.04.2021

Ova saznanja bi mogla igrati važnu ulogu u diskusiji o popuštanju mera za vakcinisane i osobe koje su prebolovale infekciju.

Foto (c) pixabay

Prema prvim rezultatima nove studije o koronavirusu Ludwig Boltzmann instituta i Bečkog fonda za nauku, istraživanje i tehnologiju (WWTF), antitela nakon infekcije Covid-19 štite samo delomično od reinfekcije.

Istraživanjem “LEAD-Covid-19” koje je pokrenuto prije godinu dana, obuhvaćeno je 12.300 osoba. Na početku je ispitivan broj neprijavljenih slučajeva infekcije u Beču. Ispostavilo se da 80 posto inficiranih nije imalo nikakve ili vrlo blage simptome. Kod otprilike 160 ili 1,3 odsto ispitanika koji su bili zaraženi koronavirusom, 12 meseci je praćen razvoj antitela. Kod dve trećine nivo antitela je nakon godinu dana bio vrlo nizak, skoro pa nepostojeći.

Dok je poznato da količina antitela opada s vremenom, trenutno nije poznato, s kojom količinom antitela se smanjuje i nestaje imunitet te kada je moguća reinfekcija, a time i prenos na druge.

“Ono što smo na osnovu podataka studije mogli videti, jeste, da postoje osobe koje su se i pored prebolovane infekcije i prisutnih antitela ponovo inficirale”, naglašava doktorka pulmologije Marie-Kathrin Breyer sa Ludwig Boltzmann instituta.

Ove osobe često nemaju nikakve simptome, neke čak imaju i negativan PCR test, ali ipak mogu preneti virus na druge. Prisutnost SARS-Cov-2 antitela u krvi dakle ne štiti izričito od ponovne infekcije te nisu ni nužno dokaz da do reinfekcije neće doći.

Ova saznanja bi mogla igrati ulogu u diskusiji o popuštanju mera za vakcinisane i osobe koje su prebolovale infekciju. Breyer tvrdi kako bi se i nivo neutralizirajućih antitela kod vakcinisanih osoba trebao posmatrati kritično. Ipak, to ne znači da vakcinisanje što većeg broja stanovništva nije važno kako bi se usporila pandemija.

Druga faza studije je u toku i odnosi se na ulogu imunološkog pamćenja T ćelija koje bi također mogle sprečiti razvoj teškog oblika bolesti Covid-19.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava