Položeni ispit B1 više ne važi i mora da se ponovi!

06.11.2017

Nameravate da podnesete za "Daueraufenthalt-EU" ili za državljanstvo i već ste položili B1? Vaš ispit po novom Zakonu o integraciji više ne važi i morate da ga ponovite po novom programu. Ko to hoće da učini besplatno, ima priliku još do 31.12.2017. ako ima "pravu" diplomu i što pre se prijavi Fondu za integraciju.

Ova vest će, dakle,  posebno interesovati ljude koji su posle 1. januara 2017. položili ispit B1 kako bi mogli da podnesu molbu za austrijsko državljanstvo ili za “Daueraufenthalt” (“vizu” na pet godina). Novi Zakon o integraciji je za sve njih doneo vrlo neprijatnu promenu. Od 1. oktobra ove godine ispit koji su već položili  više ne važi i moraju da ga ponove, odnosno polože “po novom”. A “po novom” znači ne samo nemački na nivou B1, već i “osnovne vrednosti pravnog i društvenog poretka Austrije”.

Bilo pravedno ili ne – tako je kako je

Mnogi su sigurno očajni što ponovo moraju da polažu ono što su već položili i smatraju to nepravdom. Zakon, međutim, u jednom trenutku mora da stupi na snagu. Duži prelazni period je omogućen samo onima koji još nisu položili A2, a započeli su s kursom pre 1.10.2017. Ako su na kursu ili su ga završili a još nisu položili ispit, oni imaju još  36 meseci (računajući od 1. oktobra 2017.) da ispit A2 polože na stari način. To znači da od njih niko ne može da traži polaganje integracionog ispita po novom Zakonu. Za sve koji su kurs započeli posle 1.10.2017. važi novi Zakon.

Prave žrtve su, dakle,  ljudi koji su B1 već položili, ali još nisu podneli zahtev za državljanstvo ili “Daueraufenthalt”. Da bi ublažio njihove probleme, Austrijski fond za integraciju za takve osobe organizuje besplatno ponovno polaganje tog ispita sa sve novim „društvenim sadržajima“. Od 1.1. 2018. svi sa već položenim ispitom B1 moraće i dalje ponovo da ga polažu „po novom“, ali će morati još jednom i da plate.

Besplatno ponovno polaganje ispita B1 najkasnije do 31.12.2017. nudi se svima koji su  ispit B1 des GER završili u Austriji sa cerfitikatom: ÖSD, Telc, Goethe i ÖIF i koji do kraja 2017. nameravaju da podnesu zahtev za državljanstvo ili za „Daueraufenthalt EU“ (petogodišnju vizu)

Osobe koje su “pogođene” što pre treba da se prijave za ispitni termin putem formulara. U njemu moraju da potvrde ne samo da su položili B1 nego i da imaju jednu od  četiri priznate diplome,

Na vaša pitanja odgovara Austrijski fond za integraciju pod brojem: +43 (1) 715 10 51 – 250 ili Mail-om    ivonline_anmeldung@integrationsfonds.at.

Srećno svima na popravnom!

 

PREPORUKA: Za sve koji žele brzo i intenzivno da nauče ili usavrše nemački za vizu, državljanstvo ili univerzitet  (nivoi A1, A2, B1, B2, C1, C2)

OSTARRICHI jezički centar
Thaliastraße 98-100/1
1160 Vienna, Austrija
Tel.: / Fax: (+43) (01) 96 15 190
Mob.: (+43) (0) 6991 96 15 190
E-Mail: info@ostarrichi-sprachzentrum.at
Internet: ostarrichi-sprachzentrum.at

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Austrijsko državljanstvo: Broj “novih” državljana porastao za 12,2 odsto

Savetovalište u Beču: Saveti za radno pravo i porodična pitanja na maternjem jeziku

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava