Bacanje prirodnih jelki posle božićnih i novogodišnjih praznika

26.12.2020

Posle božićnih i novogodišnjih praznika u Beču, jelke koje su krasile naše domove, moraju se baciti. Gde i kako to uraditi u Beču?

(c) MA 48

Nekada se bacanje jelki u Beču, posle Nove godine, odvijalo u kantama  za smeće ili su se ostavljale negde na ulici. Međutim, poslednjih godina, kod Bečlija se stvorila veća svest da, posle upotrebe, jelke bacaju tamo gde im je i mesto – na namenskim otpadima za jelke (Christbaumsammelstellen in Wien).
Bačene jelke u Beču se prerađuju i koriste u elektranama za biomasu u kojima se pravi ekološka forma energije. Godišnje to iznosi i do 1,900 Mwh, što je dovoljno energije za 3.000 bečkih stanova za jedan mesec.

Dakle, Vaša prirodna novogodišnja jelka koja je u vreme praznika krasila Vaš dom, ukoliko je bacite na pravo mesto, na otpadima za jelke, može koristiti za proizvodnju upotrebljive energije.

Kako i gde: Bacanje jelki u Beču?

Grad Beč, odnosno nadležno magistratsko odelenje MA 48 kao i svake godine organizuje posebna mesta za bacanje jelki, koja će biti na raspolaganju svim Bečlijama u naredne tri nedelje.

I ove godine grad Beč je obezbedio 546 punktova za sakupljanje iskorišćenih jelki u celom gradu.

Važno je napomenuti da se jelke bacaju bez nakita, jer on može da dovede do tehničkih oštećenja mašina za obradu. Kampanja grada Beča ” Bez šljokica je draže” ( “Ohne Lametta wäre es netter”) ukazuje se Bečlijama da, pre nego što bace svoju jelku, očiste sve ukrase sa nje.

Stanovnici Beča mogu svoje jelke baciti od 28. decembra 2020. do 17. januara 2021. godine na posebnim otpadima za jelke.

Više informacije o mestima za otpremanje jelki možete dobiti na zvaničnom sajtu grada Beča.

Posle 17. januara 2021. godine jelke se u Beču mogu baciti na javnim gradskim otpadima Wiener Mistplätzen.”

 

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

Beč: Svako đubre ima svoju kantu

Pravilno zbrinjavanje i upravljanje otpadom u Beču je već godinama prioritetan zadatak gradske uprave. A kako bi se ovaj zadatak uspešno ispunio Gradu Beču je potrebna saradnja svih građana.

Beč se često ističe kao primer u Evropi kada je reč o odnosu prema otpadu. I zaista, prema smeću se u Beču postupa veoma ozbiljno, što  podrazumeva i veliki broj različitih pravila, isto kao i za bacanje jelki. 

Crne, obične kante namenjene su za sav otpad koji se neće reciklirati. Najstrože je zabranjeno i kažnjivo u ove kante stavljati  otpad kao što su hemikalije ili građevinski šut. One se moraju odneti  na deponiju i prijaviti šta se baca.
U svakom domaćinstvu u Beču ima mnogo toga što spada u poseban otpad. Baterije se recimo bacaju samo u posebne kutije koje se nalaze u samoposlugama.

Posebne kante za papir i karton su obavezne u svakoj stambenoj zgradi i Bečlije ažurno odvajaju papir od ostalog otpada.

Za staru garderobu postoje posebni kontejneri gde se odvojena odeća i obuća šalje u humanitarne svrhe tj. siromašnim i ugroženim osobama.

Najveća promena u načinu recikliranja u poslednjih 15 godina u Beču desila se ove godine u oktobru. Naime, plave kante su  zamenjene žutim reciklažnim kantama. Svi plavi kontejneri biće postepeno uklonjeni do aprila 2020. godine kada zvanično prestaje njihova upotreba.

 

 

PROČITAJTE  NAJNOVIJE VESTI  OVDE

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava