Austrija: Za decu EU-stranaca manji dečji dodatak

05.05.2018

Vlada u Austriji predstavila je nacrt reforme kojom se smanjuje dodatak za decu koja žive u inostranstvu, a roditelji im rade u Austriji.

Austrijska vlada usvojila je smanjenje dečijeg dodatka za decu koja žive van zemlje i odnosi se na građane EU koji rade u Austriji i  dobijaju dodatak za decu koja su  ostala u zemlji porekla.

Dečji dodatak biće izjednačen sa sumama koje se isplaćuje u zemljama porekla, stranih radnika, u kojima deca žive. Ovim zakonom Austrija će uštedeti  više od 100 miliona evra. Po podacima nadležnog Ministarstva, Austrija je 2016. godine na ime dečjeg dodatka isplatila 273 miliona evra za 132.000 dece stranaca koji rade ovde, a deca im žive drugim zemljama u EU.

To znači da će, na primer, Mađar zaposlen u Austriji ubuduće za dete koje živi u Mađarskoj primati samo onaj iznos koji ta zemlja isplaćuje mađarskoj deci. Za Mađara koji uredno živi u Austriji sa svojom decom, ne menja se ništa. 
Planirana ušteda od oko 100 miliona evra sačinjava samo 2,6 % od ukupno 4,4 milijarde evra  koje se godišnje isplaćuju za svu decu u Austriji na ime dečjeg dodatka i poreske olakšice (Familienbeihilfe i Kinderabsetzbetrag).
Najviše novčanih doznaka na ime dečjih dodataka za decu, prošle godine je iz Austrije otišlo u Mađarsku, 65 miliona evra,  Slovačku 60 miliona,  i u Poljsku 37 miliona evra, a velike sume novca   šalje se i  u Rumuniju, Češku i Sloveniju. U ovim zemljama dečji dodatak  je 20 do 60 evra, tako da je nova mera veliki gubitak za ove porodice.

Državljani bogatijih zemalja EU i Švajcarske, tj. njihova deca primaće viši dečji dodatak , u visini sume koliki je inače u tim zemljama.

Izmenjeni zakon bi trebalo da stupi na snagu 1. januara 2019. godine, ali će pre toga EU ispitati ovu odluku. Nova mera Austrije  je sporna po nekim principima u EU, pa je moguće da će je  druge članice osporiti. Povodom nove odluke austrijske vlade, šefovi zemalja iz kojih potiču  radnici, a posebno Mađarske, izrazili su veliko nezadovoljstvo.

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava