Svaki treći učenik u Austriji treba dodatnu pomoć u učenju

23.06.2020

Barometar Radničke komore koji se odnosi na pomoć u učenju za sve uzraste đaka u Austriji pokazuju da je potreba za dodatnim privatnim časovima i dalje velika.

(c) pixabay

Svaki treći učenik u Austriji treba pomoć u učenju, pokazuje godišnji barometar Radničke komoreza koji je objavljen u četvrtak 4. juna 2020. godine.  Za 17 odsto učenika, roditelji plaćaju privatne časove, što ukupno iznosi  trošak od  86 miliona evra. Pored toga, čak tri četvrtine dece treba roditeljsku pomoć.

 

Anketirano 3.563 domaćinstva sa školskom decom

Između februara i aprila ove godine za potrebe istraživanja anketirano je 3.563 domaćinstva u Austriji,  sa 5.390 školske dece. Polovina je ispitana pre zatvaranja škola zbog pandemije korone, a polovina posle. Anketa pokazuje da je školovanje u kući, povezano sa korona virusom,  bio ogroman teret za porodice, naglasila je Elke Larher iz odeljenja za obuku i naučnu politiku Radničke komore.

Ali ovo nije ništa novo. Austrijskom školskom sistemu odavno je potreban sistem podrške. Tu spadaju, na primer, kursevi podrške koje, kako kaže Larher, redovno ili povremeno nudi jedna trećina škola. Međutim, ova ponuda nije institucionalizovana.

 

Podrška učenju nije  problem samo korona

Znatan deo podrške u učenju već se dogodio kod kuće pre prelaska na kućnu nastavu zbog pandemije. Prema istraživanju  44 odsto roditelja svaki dan je podučavalo decu, učenika osnovne škole. Pre zatvaranja škole, 37 odsto anketiranih je reklo je da im je potrebno mnogo vremena da pomognu svojoj deci da nauče gradivo. U koronskoj krizi  broj se uvećao na  49 procenata, zbog čega je svaki treći ispitanik izjavio da se zbog toga bilo sukoba kod kuće.

 

Privatno podučavanje nije uvek pristupačno

Uz pomoć kurseva podrške i roditelja, 32 odsto učenika (317.000 učenika) treba dodatno podučavanje. Međutim, prema istraživanju Radničke komore, 40.000 učenika ih ne dobija, uglavnom zato što ih roditelji ne mogu priuštiti. One porodice koje plaćaju privatne časove godišnje potroše  u proseku 520 eura. Daleko najčešća potreba za privatne časove je za podučavanje iz matematike.

Ukupni godišnji troškovi roditelj za dopunske časove u iznosu od 86 miliona eura nešto su manji nego prethodnih godina. Prema rečima Larherove, to je samo zbog činjenice da ponuda privatnih časova nije bila potpuna, zbog mera koje su uvedene zbog korona virusa.

Usput, časovi privatnog podučavanja, bez obzira da li su besplatni ili ne , i dalje ne smanjuju vreme koje roditelji utroše na podršku učenju kod kuće.

S obzirom na ove rezultate, predsednica Radničke komore Renate Anderl poziva na “paket za nadoknadu” za decu čiji roditelji nisu bili u mogućnosti da im tako dobro pomognu tokom školovanja u kući. Oni bi trebali da dobiju besplatne časove podrške, dve nedelje nakon završetka škole i dve nedelje pre nego što škola ponovo počne, od strane nastavnih trenera ili studenata koji uče i podučavaju učenike u školama.
Pored toga, trebalo bi više novca odvojiti za škole u ​​kojima je posebno veliki broj dece, koju roditelji ne mogu adekvatno podržati. Pilot projekat takvog socijalnog indeksa koji je najavila austrijska vlada mora da se proširi sa 100 na 500 škola.

Najavljeno širenje visokokvalitetnih celodnevnih škola trebalo bi rešiti što pre. Prema istraživanju, procenat školaraca koji plaćaju za dodatnu nastavu, kao i u školama sa kvalitetnom korektivnom nastavom, znatno je niži (osam ili jedanaest u odnosu na 17 procenata).

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Škole u Austriji počinju sa radom 18. maja uz određene propise i mere

Beč: Besplatna pomoć u učenju – “Förderung 2.0“

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava