Đaci, pažnja: Nova testiranja u školama u čitavoj Austriji

14.03.2018

Od 14. marta 2018., pa sve do sredine maja vršiće se testiranje znanja učenika i učenica u više predmeta u raznim školama, od osnovnih do srednjih, u čitavoj Austriji. Cilj je upoređivanje znanja u odnosu na druge zemlje. I za nastavnike je predviđeno popunjavanje upitnika.

Od 14. marta do sredine maja  oko 2.000 učenika i učenica četvrtog razreda osnovnih škola će polagati preliminarni test u okviru projekta eTIMMS. Na ovom testu se svake četiri godine  testira znanje učenika i učenica u više od šezdeset zemalja iz matematike i prirodnih nauka. Na osnovu ovih analiza pripremiće se zadaci za glavno testiranje u 2019. godini.

A onda 9. aprila sledi glavni test za ovogodišnju  PISA studiju. Pri tom će na principu slučajnog uzorka biti obuhvaćeno  oko 6.800 učenika i učenica, rođenih 2002. godine, u oko 250 škola. Testiraće se znanje u oblasti čitanja, matematike i prirodnih nauka, pri čemu će težište ove godine biti na sposobnosti čitanja. Rezultati će pokazati gde se nalazi obrazovanje u Austriji  kada je reč o funkcionalnom znanju učenika i šta treba da se unapređuje kako bi dostigli željene standarde.

Takođe, rezultati će pokazati i kako se znanje naših učenika rangira u društvu više od 100 zemalja koje učestvuju u ovom međunarodnom istraživanju.

 

Anketa za nastavnike  i nastavnice 

9. aprila startuje i anketa TALIS (Teaching and Learning International Survey). Ovoga puta, za razliku od učenika i učenica, oko 5.600 nastavnika i nastavnica  i 280 direktora i direktorki u nižim razredima gimnazije i Novim srednjim školama neće polagati nikakav test, već će koristeći za to predviđene upitnike opisati uslove svog rada.
19. aprila su onda na redu obrazovni standardi za nemački jezik za učenike i učenice 4. razreda osnovnih škola. U cilju pripreme za narednu proveru standarda u 2020. godini, održaće se takozvano „pilotiranje“ u 278 osnovnih škola. Cilj je da se na principu slučajnih uzoraka škola proveri kvalitet zadataka za testiranje.
Tek 15. maja dolazi ono pravo: Tada će gotovo svi učenici u učenice četvrtog razreda osnovne škole biti podvrgnuti standardnoj proveri znanja iz matematike. Izuzeti od ovog testiranja su samo vanredni učenici i učenice, deca sa određenim problemima,  kao i učenici u učenice koji pohađaju nastavu prema planu i programu za specijalne škole.

Rezultati testiranja neće uticati na redovne školske ocene učenika i učenica.

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava