Austrija na 3. mestu najbogatijih zemalja EU

17.12.2017

Stanovnici samo dve zemlje Evropske Unije imaju na raspolaganju još više novca od Austrijanaca. Na kom je mestu Hrvatska?

Najnoviji podaci Evropskog zavoda za statistiku objavili su podatke o najimućnijim domaćinstvima, odnosno zemljama Unije. Austrija je zauzela treće mesto, posle Luksemburga i Nemačke.

Merilo imućnosti je takozvana stvarna individualna potrošnja (TIV) po glavi stanovnika koja je iskazana kroz kupovne standarde. U njoj su sadržane robe i usluge koje domaćinstva zaista konzumiraju, bez obzira na to da li za njih plaćaju sama domaćinstva, država ili organizacije od opšteg društvenog interesa.

Najviši TIV je po glavi stanovnika u minijaturnom Luksemburgu, gde je 2016. potrošnja iznosila 132 posto od evropskog proseka. Sledi Nemačka sa 122 posto, pa Austrija sa 119 procenata. Dva pretposlednja mesta zauzele su Rumunija (61 procenat), Hrvatska (59%), dok su najsiromašniji stanovnici Bugarske sa samo 53 posto EU-proseka.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava