Johannes Hahn novi komesar Evropske unije za susedstvo

12.09.2014

Austrijski predstavnik u Komisiji Evropske Unije, Johannes Hahn, postao je novi komesar za susedstvo, ali ne i proširenje.

Novi predsednik Komisije EU Jean-Claude Juncker je imenovao dosadašnjeg komesara za regionalnu politiku Johannesa Hahna za novog komesara za susedstvo.

Rođeni Bečlija će na ovoj funkciji smeniti Čeha, Štefana Fulea. Biće zadužen za odnose sa zemljama van Europske unije (EU), što uključuje i Balkan. Njegova funkcija je uvedena umesto komesara za proširenje jer Juncker smatra da u njegovom petogodišnjem mandatu nema prostora za nove članice.

Johannes Hahn će u okviru nadležnosti novog komesara imati i  pregovore Srbije i Bosne i Hercegovine za prijem u EU, tako da će njegove posete Beogradu i Sarajevu biti česte. Srbija u narednih 5 godina, koliko traje mandat komesarima, očekuje značajan napredak ka članstvu u EU.

Han je aktivno podržavao Jadransko-jonsku inicijativu čiji je Srbija član, a bio je medju prvim funkcionerima EU koji su posetili Srbiju i BiH nakon katastrofalnih poplava u maju.

Johannes Hahn važi za iskusnog političara koji je u austrijskoj vladi vodio dva resora, dok je u Europskoj komisiji do sada bio na poziciji komesara za regionalnu politiku.

Inače, Johannes Hahn je član austrijske Narodne partije i Europske narodne partije. Doktor je filozofije, a školovao se na Bečkom univerzitetu. Pre imenovanja na europske funkcije, tri godine je bio ministar nauke u austrijskoj vladi i jednu godinu ministar pravosuđa.

Na novu funkciju Hahn stupa 1. novembra 2014. godine.

Komisija je najmoćnija institucija u EU i sastoji se od 28 komesara iz svake države članice. Hrvatski komesar Neven Mimica je dobio resor međunarodne saradnje i razvoja.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava