Novi zakon: Koji to proizvodi od plastike će uskoro biti zabranjeni?

24.03.2019

U Evropskoj uniji od 2021. godine zabranjuje se upotreba plastike za jednokratnu upotrebu u koju spadaju brojni proizvodi koje smo do sad koristili u svakodnevnom životu.

(c) pixabay

U institucijama Evropske unije postignut je okvirni dogovor kojim se u Evropskoj uniji od 2021. godine zabranjuje upotreba plastike za jednokratnu upotrebu poput plastičnih tanjira ili slamčica za piće, jer je plastika odgovorna za gušenje mora i okeana, što predstavlja globalni problem. Više od 80 odsto otpada u morima čini plastika.
Zahvaljujući tome će se smanjiti šteta po okolinu za 22 milijarde evra – koliko iznosi procenjeni trošak plastičnog zagađivanja u Evropi do 2030. godine.

U Evropskoj uniji zabraniće se sledeći proizvodi:

· Plastični pribor za jelo (viljuške, noževi, kašike i štapići)
· Plastični tanjiri
· Plastične slamčice
· Plastični štapići za uši
· Plastični držači balona
· Oksoplastika, posude za hranu i čaše/šolje od polistirena

 

Okvirni dogovor na ovu temu takođe predviđa:

· Pojačanu primenu načela „zagađivač plaća“, posebno za duvanske proizvode, uvođenjem proširene odgovornosti proizvođača (EPR). Filteri za cigarete sadrže mikroplastiku i oni su glavni zagađivači kad je reč o plastici u moru.
· EPR režim za ribolovnu opremu kako bi se osiguralo da proizvođači, a ne ribari, snose troškove prikupljanja mreža izgubljenih u moru
· Cilj 90 % prikupljanja plastičnih flaša do 2029. godine
· Cilj 25 % za recikliranih plastičnih flaša do 2025. godine i 30 % do 2030. godine
· Obavezno označavanje sledećih proizvoda zbog njihovog štetnog uticaja na okolinu: cigareta s plastičnim filtrima, plastičnih čaša, vlažnih maramica i higijenskih uložaka

Plastični otpad je poseban problem u svetskim morima, jer se sporo razgrađuje i njegovi tragovi u obliku mikroplastike se često pronalaze u životinjskim vrstama poput kornjača, kitova ili ptica, kao i u plodovima mora kojima se hrane ljudi.

Posle odluke o zabrani plastičnih kesa iz 2015. godine, ovo je drugi zakonski regulativ u istoriji EU koji aktivno smanjuje upotrebu plastike. Okvirni dogovor treba još zvanično da potvrde zemlje članice EU i parlament EU, da bi, kako se očekuje, stupio snagu u proleće 2021. Godine.

PROČITAJTE JOŠ I OVO:
Novo otkriće: Naučnici iz Beča dokazali da u ljudskom telu ima plastike

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava