Austrijanaci više voli papirne nego virtuelne (online) račune

02.04.2014

Nedavno sprovedeno istraživanje austrijske pošte pokazalo je da ipak 71% Austrijanaca više voli papirne , nego virtuelne (online) račune.

Austrijska pošta je prošle godine dostavila 155 miliona pisama manje nego u 2012. godini, što je jasan znak da polako ali sigurno, elektronska pošta zauzima vodeće mesto umesto „običnog“ pisma. Ovo isto važi i za poslate račune, koji sve ređe stižu poštom na našu adresu a sve češće na našu mail adresu ili čak i sms porukom.

Međutim, rezultati ankete austrijske pošte Post AG, sprovedena od institucije za javno mnjenje „Ifes, pokazali su da skoro tri četvrtine Austrijanaca ipak više vole račune u ištapmanoj formi nego online.

Mnogi stručnjaci čak i opozaravju da online-računi mogu pre
dstavljati problem za neke socijalne slojeve, što potvrđuju i rezultati ankete: 77% osoba koje mesečno zarađuju manje od 1000 evra preferiraju papirne račune. U ovom slučaju se mora obratiti pažnja na činjenicu da starijim ili tehnički neobučenim osobama online-računi često predstavljaju problem, jer im nisu toko „lako“ dostupni kao klasični papirni računi. Korisnici skoro potpuno gube uviđaj i pregled neplaćenih računa jer se oni nalaze na više webstranica (mobilni, struja, kredit, itd).

Direktor austrijske pošte Georg Pölzl, povodom prezentacije rezultata ankete, podsetio je na zakonsko pravo u oblasti telekomunkacije: da svaki korisnik ima pravo na izbor između papirnog i online-računa i da se ne smeju računati troškovi za slanje telefonskih računa poštom. Dakle, ukoliko smatrate da vam papirni računi olakšavaju pregled i lakšu evidenciju, šta i kada uplatiti – zatražite da Vam se pošalju poštom na kućnu adresu.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava