Liste Pilz i KPÖ+

02.10.2017

Od manjih partija vam ukratko predstavljamo samo dve zato što su zanimljive, a jedna ima čak i realne šanse da uđe u Parlament. U ispitivanjima javnog mnenja “Liste Pilz” stoji stabilno na 4 posto glasova koji su minimum za to. Komunistička partija Austrije već decenijama ne prelazi 1-2 posto glasova, ali ima privlačne zahteve.

Liste Pilz je pre nekoliko meseci osnovao bivši član Zelenih, koji je u Parlamentu sedeo 31 godinu. Pošto se razišao sa strankom, Peter Pilz je okupio  grupu stručnjaka i osnovao svoju partiju. U tu svrhu nije morao da skuplja izjave podrške od birača, jer je tri potrebna potpisa dobio od kolega-poslanika Parlamenta.

Dr. Pilz važi kao stručnjak za raznorazne afere vladajućih stranaka, Do sada je inicirao nekoliko parlamentarnih istražnih komisija povodom velikih skandala ili je sarađivao u njima. Pilz je u svojoj partiji i dalje nadležan za borbu protiv korupcije, desničarskih tendencija i političkog islama. Alma Zadić je zadužena za integraciju. Njeni zahtevi su osnivanje posebnog Ministarstva za integraciju i zapošljavanje 2.000 novih učitelja za decu koja ne znaju  nemački. Peter Kolba traži uvođenje grupne tužbe potrošača, smanjivanje sudskih taksi i advokatskih honorara. Dalje se zahteva veći porez za 10 posto najbogatijih u zemlji. Smanjivanje poreza na rad i doprinosa za socijalno osiguranje takođe spada u zahteve Liste Pilz.

Austrijski komunisti Plus

„Oni nam kradu budućnost, mi ćemo je izboriti nazad“ je moto pod kojim nastupa Komunistička partija Austrije kao KPÖPlus. Plus se odnosi na podmladak Zelenih koji je „izbačen“ iz partije, pa se sada priključio komunistima. Zahtevi izgledaju nerealno, ali su vrlo primamljivi. 30satna radna nedelja, minimalac od 1.750 eura i najmanja penzija od 1.200 eura zvuče vrlo dobro. Ali nije loše ni ukidanje ugovora za stan na ograničeno vreme  i uvođenje gornje granice za stanarine. 50 posto kvote za žene u upravama firmi, zajedničku školu za decu do 14 godina i očuvanje prava na azil traže i oni i Zeleni.

Kao što vidimo, zahtevi ove dve stranke su tipično „levičarski“. Komunisti će nažalost i ovoga puta ostati ispred Parlamenta, dok Pilz ima šansu da u njemu zameni Team Stronach koji ne kandiduje.

 

 

 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava