Upoznajte se sa novim novčanicama od 100 i 200 evra

28.05.2019

Nove redizajnirane novčanice u apoenima od 100 i 200 evra biće puštene u opticaj 28. maja 2019. godine i znatno su kvalitetnije izrade od onih iz prve serije.

(c) pixabay

Evropska centralna banka će 28. maja 2019. godine u opticaj pustiti nove redizajnirane novčanice od 100 i 200 evra, koje, osim novog izgleda, sadrže i sigurnosne mere zbog kojih ih je teško falsifikovati.

Reč je  novčanica koje predstavljaju novu seriju Evropa (Europa), na kojima dominira lik Europe, feničke princeze, po kojoj je Stari kontinent i dobio ime. Nova serija novčanica nazvana je serija Evropa zato što na novim novčanicama postoje dva zaštitna obeležja u obliku portreta Evrope. Takođe,  lik  se nalazi na novčanicama zbog jasne povezanosti sa evropskim kontinentom, a samim tim portret Evrope daje i ljudsku crtu novčanicama. Evropin portret preuzet je s vaze koja se nalazi u muzeju Luvr u Parizu.

Nove novčanice su znatno kvalitetnije izrade od onih iz prve serije i moći će lakše da stanu u novčanik, što doprinosi manjem oštećenju i njihovom dužem trajanju.

 

Evropin lik na novim novčanicama od 100€ i 200 €  je i jedan od sigurnosnih zamki za falsifikatore. Kada pogledate kroz novčanicu od 100€ prema izvoru svetlosti, prozor na hologramu postaće  proziran i na njemu će se ukazati Evropin portret vidljiv na obe strane novčanice.

Institucije, trgovci i obični ljudi bi  trebali relativno lako prepoznati falsifikovane primerke.  Na primer ako pogledate kroz novčanicu prema izvoru svetlosti, tada će se na desnoj strani novčanica ukazati  providan  deo i na njemu Evropin portret, koji je vidljiv na obe strane novčanica.

Kada opipate novčanice sa prednje strane duž levog i desnog ruba nalazi se niz ispupčenih kratkih linija. Te linije, kao i glavni motiv na novčanici i velika brojčana oznaka vrednosti apoena su takođe ispupčeni.

Sjajna brojka u donjem levom uglu  novčanice menja boju iz smaragdnozelene u tamnoplavu. Osim toga, na njoj se vidi svetlosni efekt, odnosno svetlost koja se pomera gore-dolje. Na novim novčanicama od 100 € i 200 € na broju  se nalaze  mali simboli €.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Nije potrebna zamena

Pre puštanja u opticaj novih apoena, u 19 zemalja članica, bilo je potrebno prilagoditi više od milion bankomata, a svaka od članica će biti  odgovorna za izdavanje novčanica svojim građanima.

Stara serija novčanica izdavaće se usporedo sa serijom Evropa dok se ne iskoriste preostale zalihe, a onda će postepeno izaći iz opticaja. Datum s kojim će stare novčanice prestati da budu zakonsko sredstvo plaćanja biće pravovremeno objavljen. Međutim, one će zauvek zadržati vrednost i njihova zamena u banaka u evrozoni neće biti vremenski ograničena.

Centralne banke Nemačke i Austrije su do 26. aprila, izdavale novčanicu od 500 evra, koje više neće biti u opticaju. Evropska centralna banka je  još 2016. godine donela odluku da u novoj seriji novčanica, sa pojačanim bezbednostnim karakteristikama, više ne bude i ona najveće vrednosti  tj. novčanica  od 500 evra.

Građani će i dalje moći da koriste novčanicu od 500 evra, a procenjuje se da je trenutno u opticaju oko 500 miliona komada novčanica od 500 evra, nominalne vrednosti od 256 milijardi evra.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava