Savezni kancelar Kurc najavio reformu AMS-a

27.03.2018

Savezna vlada namerava da izvrši reformu i Servisa tržišta rada (AMS) gde se, po rečima saveznog kancelara, mora nešto hitno promeniti. Time vlada ide korak dalje od već najavljenih promena u vezi sa nadoknadom za nezaposlenost i kresanja budžeta AMS-a za subvencije i poticaje.

Savezna vlada nema nameru da u okviru svoje politike tržišta rada ostane samo na reformi u vezi sa nadoknadom za nezaposlenost i smanjenjem budžeta AMS-a za subvencije i poticaje, već najavljuje i reformu čitavog servisa tržišta rada.
„U AMS-u se pod hitno mora nešto promeniti. Njemu je potrebna reforma“, izjavio je savezni kancelar Sebastijan Kuts (Sebastian Kurz – ÖVP)  u subotu u intervjuu za prvi program austrijskog radija.
Integraciona godina, stipendije za stručnu radnu snagu ili Akcija 2000 za starije nezaposlene su neki od programa koje Vlada želi da obustavi ili im smanji sredstva.

 

Interni izveštaj AMS o migrantima

AMS (Servis tržišta rada) nije dorastao izazovima koje migracija nosi sa sobom, izjavio je Kurz u vezi sa nedavno objavljenim  internim revizionim izveštajem AMS-a u kojem se ukazuje na značajne probleme u zbrinjavanju nezaposlenih stranaca.

U tom izveštaju se sugeriše da je AMS delimično i preopterećen u radu sa strancima ili Austrijancima sa migracionim korenima. Od svih onih koji traže posao 42% su stranci ili imaju korene izvan Austrije. U Beču taj udeo iznosi 61%, a u nekim filijalama AMS-a čak i 70%.

Najveća prepreke na putu integracije su nedovoljno znanje nemačkog jezika, ali i verski i kulturni razlozi, konstatuje se u ovom izveštaju na nekih pedesetak stranica. Ako govorimo u procentima, 90% svih migranata, registrovanih kod AMS-a, pripadaju prvoj generaciji, što znači da su i sami svojevremeno došli u Austriju. Najveću grupu čine Turci.

 

„Padaju u oči razlike po nacionalnoj pripadnosti“

Rukovodeći kadrovi AMS-a, koji su anketirani za potrebe izveštaja, izneli su zapažanje da „padaju u oči razlike po nacionalnoj pripadnosti“. Masovnih problema ima, kako se konstatuje u izveštaju, u radu sa Čečenima koji su skloni pribegavanju nasilju. Savetnicima i rukovodećim ljudima se preti, a među zaposlenima u AMS-u vlada delimično i strah tako da se oni u određenim slučajevima ustručavaju  da strankama daju predloge za kurseve i moguća radna mesta kako ih ne bi naljutili. Upućivanje Čečena, Siriijaca i Avganistanaca na poslove u socijalnoj oblasti i u gastronomiji je teško zato što oni odbijaju pomisao da rade u uslužnim delatnostima, kažu autori izveštaja.

Ako određene grupe odbijaju da rade iz religioznih razloga, ili zato što primaju izdašnu pomoć od države kao i ako naginju nasilništvu, „onda je to znak za uzbunu“. To takođe pokazuje da mnoge mere AMS-a ne odgovaraju potrebama. Zato će se pročešljati svi programi kako bi se videlo koji kursevi i koja preškolovavanja imaju uopšte smisla kako bi se novac poreskih obaveznika iskoristio na što je moguće efikasniji način, rekao je Kurz u intervjuu.

 

Pročitajte još i ovo: Nove mere za nezaposlene osobe u Austriji

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava