NOVO U AUSTRIJI: Zabrana pušenja u autu u prisustvu dece

29.04.2018

Od 1. maja 2018. u Austriji, možete platiti kaznu i do 1.000 evra, ukoliko ste uhvaćeni sa cigaretom za volanom, a imate decu s vama.

Pušenje u automobilu uskoro može biti  veoma skupa “zanimacija” za pušače u Austriji, ako u autu voze decu i mlade. Naime, ko zapali cigaretu ili puši u kolima u prisustvu maloletnika, može platiti kaznu i do 1.000 eura. To je 22. marta 2018.  odlučio Austrijski parlament, a zakon stupa na snagu  01. maja 2018., i  važi za one koji u autu puše cigarete, a prevoze,  najmanje, jednu osobu mlađu od 18. godina.

Delimična zabrana pušenja u autu – šta to znači u praksi?

Realizacija ovog zakona je malo i komplikovana, jer će policajac biti u mogućnosti da naplati  kaznu jedino ako je sam video pušača u automobilu, i to prilikom zaustavljanja auta u rutinskoj kontroli. Ovo je delimična zabrana pušenja u autu, što znači da ukoliko je vozač sam u vozilu, bez dece,  on sme zapaliti cigaretu.
Novčana kazna iznosi 100 evra, a ponavljanje prekršaja i do 1.000 evra. Zabrana pušenja se odnosi  kako za vozača, tako i za sve ostale putnike u automobilu.

Austrija nije jedina zemlja u kojoj je donešena ova odluka. U mnogim zemalja EU već se sprovodi ovaj zakon, doduše sa manjim razlikama. U Francuskoj i Italiji pušenje u kolima nije dozvoljeno kada su deca prisutna. U Italiji je čak zabranjeno pušiti za volanom u prisustvu trudnica.
U Australiji, Kanadi, Južnoj Africi i SAD pušenje u kolima, takođe, nije dozvoljeno ako su putnici mlađi od 18 godina.
Pušenje u autu je zabranjeno, zbog zaštite dece i trudnica kao i pasivnih pušača tj. suvozača.
Međutim, u Nemačkoj je pušenje za volanom i dalje dozvoljeno, ali se intezivno razmišlja i govori o skorijem donošenju zakona da se ono zabrani.

Iako se očekivala totalna zabrana pušenja u gastronomskim objektima u  Austriji, koju je putem peticije zahtevalo više od pola miliona Austrijanaca, od ovog zakona se odustalo.

Zašto je pušenje u automobilu opasno?

Osim što ometa koncentraciju vozača za vreme vožnje, pušenje je najopasnije za zdravlje upravo u automobilu, jer je koncentracija štetnih materija  iz duvanskog dima 27 puta veća nego u stanu, ali i 20 puta veća nego u lokalima u kojima se puši. Jedna studija je pokazala da je auspuh spojen s unutrašnjosti automobila manje štetan od dima cigarete,  u pogledu koncentracije određenih toksičnih materija.
U toku putovanja prosečan pušač zapali četiri cigarete, a zagađenje vazduha u tom slučaju iznosi 85 mikrograma po kubnom metru. To je tri puta više od dozvoljene količine u zatvorenim prostorima, poput stanova, a koju preporučuje Svetska zdravstvena organizacija.

Čak ako je pušač zapalio i samo jednu cigaretu, a pritom je otvorio  prozor, količina zagađenosti prelazi dozvoljenu granicu.
Deca čiji roditelji puše u autu  su u posebnoj  opasnosti jer imaju slabiji imunitet , kao i  ubrzaniji puls. 

 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava