Plastične rukavice u supermarketima odlaze u istoriju

23.03.2018

U austrijskim supermarketima postoji od 1. maja jedna novina i odnosi se na higijenske uslove na odeljenjima delikatesa sa mesom, mesnih prerađevina i sira.

U austrijskim supermarketima zaposleni na odeljenjima delikatesa koji rade sa mesom i otvorenim specijalitetima od mesnih prerađevina i sira do sada su bili u obavezi da nose plastične rukavice za jednokratnu upotrebu. 

Od 1. maja 2018.  radnici  više neće morati više da nose plastične rukaviceTo je, kako izveštava ORF, saopštilo nadležno Savezno ministarstvo za rad, zdravlje, socijalna pitanja i zaštitu potrošača. Takve rukavice za jednokratnu upotrebu ne donese, prema mišljenju nadležnog ministarstva, nikakve prednosti u pogledu higijene. Nošenje plastičnih rukavica nije neophodno da bi se garantovala higijena, kaže se u saopštenju ministarstva. Mnogo je bolje da se koriste viljuška i mašica, kao i da se vodi briga o redovnoj higijeni.

 

Higijenski i bez rukavica

Isečeno meso ili kobasičarski proizvodi se prihvataju mašicom i viljuškom sa dugačkom drškom i stavljaju na odgovarajući papir za pakovanje ili foliju. Ruke ostaju čiste, a delikatese ostaju u pravom smislu reči nedodirnute.

Rukavicama se dodiruju ne samo zapakovane životne namirnice, već i ambalaža, dirke na vagi, mašine za rezanje, papir za pakovanje, daske za rezanje i razne druge potrepštine koje se koriste tokom rada. Stručnjaci su jedinstveni u mišljenju da stalno nošenje rukavica za jednokratnu upotrebu ne doprinosi higijeni, naprotiv. Ako se rukavice nose za duži vremenski period, onda nastaje vlažna sredina koja pogoduje razmnožavanju bakterija, a koža postaje mekša. Posledice su  svrab, iritacije kože ali i alergija i kožne bolesti koje izazivaju razne klice.

Rukavice imaju smisla samo onda, ako se redovno menjaju, a to se ne radi često. Istim parom rukavica se često priprema zemička sa salamom, ukucava cena preko dirki na vagi, a u nekim slučajevima uzima i novac od mušterije i vraća kusur.

Rukavice se smeju nositi jedino još u iznimnim slučajevima, recimo kod pripremanja voća ili salata ili prilikom korišćenja sredstava za čišćenje i higijenu.

 

Školovanje zaposlenih

Do kraja aprila supermarketi imaju vremena da se tehnički i organizaciono pripreme za prelazak na novi način rada. Od 1. maja će u svim austrijskim prodavnicama životnih namirnica važiti nova pravila. „Spar“ i Billa“ su već počeli da svoje zaposlene pripremaju za novi način rada bez rukavica. Za starije zaposlene to neće biti neki veći problem, jer su oni to, kako se ističe, tako već i učili kad su išli u školu.  Ali i mlađi bi, kako se očekuje, trebalo da se vrlo brzo naviknu na novu tehniku rada.

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava