Srbija i Austrija: Izložba o austrijsko-srpskim odnosima

09.09.2014

U kakvim su odnosima bile Srbija i Austrija od 1836. do 1914. godine, prikazaće izložba koja je otvorena u Konaku kneginje Ljubice u Beogradu.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i ambasador Austrije u Srbiji Johannes Eigner otvorili su 8. septembra izložbu “Beleške burnih odnosa”. Izložba je posvećena turbulentnim odnosima Srbije i Austrije  u periodu stvaranja i razvoja moderne srpske države, od 1836. do 1914. godine.
“Izložbom „Beleške burnih odnosa – Srbija i Austrija” želimo da pokažemo koliko je, mimo svih političkih kontroverzi, odnos dve zemlje  bio plodan i blizak već u XIX veku – baš kakav je i danas!” objavila je austrijska Ambasada na svojoj Fejsbuk stranici. Cilj izložbe je prezentacija vrlo kompleksnih i višeslojnih odnosa koje su imale Srbija i Austrija , koji se često gledaju samo kroz vizuru Prvog svetskog rata.

Izložba traje do 5. oktobra 2014. godine.

Foto akcija na Fejsbuku

 

Austrijska ambasada u Srbiji je pozvala svoje Fejsbuk prijatelje da pošalju svoje fotografije, karikature i foto-montaže, koje asocijiraju na viševekovne odnose između Austrije i Srbije. Ukoliko i Vi želite doprineti ovoj akciji, to možete učiniti ili postavljanjem fotografije na Fejsbuk stranicu Austrijske ambasade ili poslati na e-mail adresu belgrad-ob@bmeia.gv.at.
Austrijska ambasada u Beogradu nagrađuje najbolje radove besplatnim noćenjem u luksuznom beogradskom hotelu “Radisson Blu”. Takmičenje traje do 21. septembra.

 

Muzički dijalog između srpskih i austrijskih prijatelja

Austrijsko-srpsko društvo (ASD) iz Beča obeležava „Dan austrijsko-srpskog prijateljstva“. Osim muzičke manifestacije na Dan austrijsko-srpskog prijateljstva ujedno se slavi i dan kada je, pre 230 godina, car Franjo Josip potpisao Patent tolerancije kojim su Srbima u tadašnjoj Austro-Ugarskoj proširena nacionalna i verska prava. 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava