Saveti ÖAMTC-a: Kako sačuvati “hladnu glavu” u nezgodama

17.10.2014

Vozači moraju da se prilagode situaciji u slučaju automobilske nesreće i da ne ugroze saobraćaj svojim nesigurnim ponašanjem.

ÖAMTC-Erhebung "Zivilcourage"; Foto: ÖAMTC/Spiola; frei für die redaktionelle Verwendung

Ponekad hitne situacije zahtevaju brzu reakciju i kada su u pitanju privatne osobe. Međutim, ostali vozači nisu u stanju da ocene novonastalu situaciju i može se desiti da i oni ugroze saobraćaj svojim nesigurnim ponašanjem. Posledica toga su saobraćajne nesreće, kao što se desila u Beču, kada je vozač brzom vožnjom hteo da odveze svoju ženu pred porođaj u bolnicu. „Pravila u saobraćaju se moraju poštovati i u situacijama kada se i sami nalazimo u hitnom slučaju“ objašnjava saobraćajni psiholog Marion Seidenberger i preporučuje: „ čak i u veoma emotivnim situacijama, treba se sačuvati “hladna glava”. Ako je nivo stresa prevelik, onda se volan treba prepustiti nekom drugom ko nije u velkoj meri emocionalno potrešen“.

Po zakonu u Austriji nije kažnjivo “opasno” ponašanje u saobraćaju u vanrednim situacijama, ukoliko se radi o pretećoj opasnosti po život, zdravlje, slobodu ili imovinu. Sudstvo je međutim strogo u sprovođenju regulativa: vozač sme da prekrši zakone samo ukoliko je zaista u vanrednoj situaciji, to jest kada ovo ponašnje predstavlja jedini izlaz iz opasnost.

Velika brzina uglavnom donosi samo malu uštedu vremena, a sa sobom donosi visok rizik. Saobraćajni psiholog ÖAMTC-a Marion Seidenberger nudi par saveta kako se treba ponašati u vanrednim situacijama:

  • U slučaju da se morate odvesti u bolnicu zbog porođaja ili povrede deteta: „Uvek je bolje da pozovete ambulanta kola. Vozači ambulante su, kao i policajci, obučeni vozači za ovakve situacije. Time su oni dvostruki profesionalci: kao vozači i kao pružaoci prve pomoći“
  • U slučaju kada član porodice mora u bolnicu ili primite poziv iz škole sa informacijom da je Vaše dete povređeno, tada: „Ukoliko je nivo stresa prevelik, pozvati taksi ili pustiti emocionalno smireniju osobu da upravlja vozilom“ – savetuje saobraćajni psiholog ÖAMTC-a.
  • Uloga osobe koja zove hitnu pomoć takođe nije jednostavna: „Kada jedna osoba prijavljuje vanrednu situaciju ona to treba da učini na najmirniji mogući način. Možda je čak potrebno i umanjiti opastnost situacaije da bi se izbegla panika i dodatna eventualne nesreće“.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava